Prva tajnica veleposlanstva Republike Hrvatske u Berlinu Elizabeta Mađarević tvrdi kako je njezin Facebook profil hakiran te kako cilj napada nije ona nego novi ministar vanjskih poslova Goran Grlić-Radman koji je donedavno obnašao dužnost veleposlanika u Berlinu, javlja Fenix, iseljenički magazin na hrvatskom jeziku koji izlazi u Frankfurtu.

- Moj profil je hakiran i začuđena sam onim što se prenosi. Ja u svemu na službenim dužnostima dijelim politiku Vlade RH. Nitko me od novinara nije zvao ni pitao za tu izjavu - rekla je Mađarević u izjavi za Fenix Magazin.

Dodala je kako se nalazi na odmoru izvan Hrvatske te kako joj trenutno ne pada na pamet ništa drugo osim podizanja tužbe protiv onih koji šire neistinu.

Mađarević smatra kako cilj napada nije ona nego Vlada RH i novi ministar vanjskih poslova Goran Grlić-Radman koji je donedavno obnašao dužnost veleposlanika u Berlinu.

- Ja sam obična osoba i profesionalno obavljam svoj posao za svoju državu i Vladu - zaključila je Mađarević.

Plenković: Takve stvari se ne rade

Premijer Andrej Plenković u Barbanu je komentirao slučaj Elizabete Mađarević.

- Mislim da su ministar i ministarstvo dobro reagirali i povuklo ju nazad. Ovih dana provest će cijelu proceduru i doći će inspekcija u ministarstvo. Ako se utvrdi da je došlo do težih povreda službene dužnosti, a meni se čini da bi to moglo biti upravo to, donijet će odgovarajuće odluke, rekao je Plenković.

Dodao je da ako točno da nije hakirana, da je to "katastrofa" te da se ministarstvo jasno ogradilo.

- Kada ste na dužnosti i još na mandatu u zemlji primateljici, takve stvari se ne rade, naglasio je Plenković, dodajući kako nije odmah dobila otkaz jer postoji pravna procedura.

O slučaju Mađarević putem Twittera oglasila se i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

- Nasuprot netrepeljivosti pojedinaca, u hrvatskoj službi vanjskih poslova promicat će se domoljublje, profesionalnost, otvorenost prema svijetu i zaštita hrvatskih državnih interesa te vrijednosti na kojima je utemeljena moderna hrvatska država, napisala je predsjednica.

Gari Cappelli: Ako je istina, nije joj mjesto ni u Hrvatskoj

Gostujući u Dnevniku N1 Televizije,  ministar turizma Gari Cappelli oštro je reagirao na navodne Facebook istupe diplomatkinje Elizabete Mađarević.

-Hrvatska ima predivne goste iz svih zemalja svijeta, Hrvatska je otvorila raspoložive kapacitete, raširila ruke, rekla dobrodošli ste svi u Hrvatskoj, a ovakvi likovi koji takve stvari, ako je istina, rade, mislim da im nije mjesto ne u diplomaciji nego čak u Hrvatskoj, istaknuo je.

Na njegovu izjavu upozorio je pak bivši diplomat Božo Kovačević koji je također bio gost Dnevnika.

-Izjava ministra Cappellija da takvim likovima nema mjesta u Hrvatskoj isto spada u u kategoriju nesnošljivosti i netolerancije i mislim da ministri ne bi smjeli tako govoriti, rekao je.

Podsjetimo, Elizabeta Mađarević je na svom je profilu pored ostalog i kritizirala njemačku kancelaku Angelu Merkel zbog njezine politike prema migrantima.

 

M.M.