Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je danas da neki politički akteri, prije svega SDP i Most "pjevaju novu pjesmicu" kada je riječ o projektu LNG terminala na Krku.

-Pogledajte što je govorio SDP, što je govorio Most u krajnjoj liniji. Dok je Most bio u Vladi, mislim da smo se zajedno hvalili činjenicom da smo dobili više od 100 milijuna eura od Europske komisije za taj projekt. Dakle, po meni je tu stvar poprilično jednostavna - izjavio je Plenković na rubu konferencije Bolji propisi kao dio reformske agende.

Poručio je da se kao država i društvo moramo odlučiti što želimo.

-Hoćemo li poticati i gajiti one koji su antieuropski, antiinvesticijski i antirazvojni  ili ćemo se organizirati kao društvo koje velikim investicijskim projektima od strateškog značenja u energetskom sektoru, koji je jedan od ključnih sektora svih političkih, gospodarskih, financijskih i geostrateških odnosa, želimo staviti Hrvatsku na odgovarajuće mjesto takve karte Europe - zapitao se Plenković.

Podsjetio je i na jučerašnju odluku povjerenstva za procjenu utjecaja na okoliš tog projekta, koje je s 14 glasova 'za' i dva 'protiv' odlučilo da je projekt prihvatljiv za okoliš.

Podsjetimo, SDP i Most su u subotu suorganizirali prosvjed protiv izgradnje plutajućeg LNG terminala na otoku Krku.

Podsjećanja radi, još u ožujku 2015., premijeri Zoran Milanović, Werner Faymann, Miro Cerar i potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za energetiku Maroš Šefčovič sastali su se u Schladmingu na trilateralnom susretu šefova vlada. Glavna tema tog sastanka bio je LNG, koji je tadašnji SDP-ov predsjednik Vlade apostrofirao kao temeljni državni interes.

Potpuno isto se događa u lipnju 2016., kad je tadašnja vlada HDZ-a i Mosta, podržala "Prijedlog zaključka o potpori izgradnji prve faze projekta LNG terminal - izgradnji plutajućeg terminala za skladištenje i uplinjavanje ukapljenog prirodnog plina na otoku Krku”. Plan izgradnje prve faze projekta LNG terminal je tada predstavio Mostov ministar Tomislav Panenić, koji je objasnio kako je “LNG terminal na Krku Vlada proglasila strateškim projektom, a Europska komisija ga je uvrstila u popis projekata od zajedničkog interesa”.

 

M.M.