Izaslanstvo Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja sastat će se u  podne u Beogradu sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Iz Saveza udruga najavljuju da će tražiti podatke o hrvatskim braniteljima i civilima nestalih tijekom Domovinskog rata. Od Vučića će tražiti i da utječe na institucije u Srbiji da se aktivno uključe u rješavanje traganja za 1945 nestalih i smrtno stradalih tijekom Domovinskog rata.

Ključna zapreka rješavanju pitanja nestalih hrvatskih građana, branitelja i civila, jest nedostatak informacija o masovnim i pojedinačnim grobnicama te sekundarnim grobnicama, u koje su premještani posmrtni ostaci, što sadrži dokumentacija nekadašnjeg KOS-a JNA na čije preslike, temeljem sporazuma o sukcesiji, Republika Hrvatska ima pravo.

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir kazala je da će zatražiti i povratak dokumenata iz vukovarske Ratne bolnice, a koje su po okupaciji Vukovara uzeli pripadnici Jugoslavenske vojske, odnosno KOS-a.

- Idemo sa zahtjevom da Vučić, prema obećanju koje je dao u Zagrebu, a to je kako može pomoći u pitanju rješavanja nestalih osoba, da to i učini. Da izvrši utjecaj na institucije u Srbiji koje raspolažu podacima o nestalim osobama i da se Republici Hrvatskoj daju traženi podaci te da se daju podaci koje mi ne možemo točno definirati, ali znamo da se nalaze u arhivima - istaknula je u izjavi za HRT predsjednica Saveza udruga Ljiljana Alvir.

Sandra Rapčak, predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, izjavila je za HRT-ov Studio 4  kako smatra da su u Srbiji sve potrebne informacije.

-Osim Republike Srbije, informacije o nestalima imaju i Srbi koji žive u Republici Hrvatskoj - istaknula je Rapčak te dodala da je potrebna suradnja i Hrvatske i Srbije kako bi se riješile sudbine nestalih.

 

M.M.