Saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac ustvrdio je u ponedjeljak u Sarajevu kako je položaj Srba u Hrvatskoj pogoršan proteklih godina, a sve je povezao s oslobađajućom presudom hrvatskim generalima u Den Haagu.

-Počinje rasti i govor mržnje, netolerancija i antisrpski sentiment u Hrvatskoj koji, naravno, nije plitko posađen - kazao je Pupovac koji je kao gost na tribini koju je organizirala sarajevska srpska kulturno-prosvjetna udruga "Prosvjeta" govorio o poziciji Srba u Hrvatskoj.

Pri tom je istaknuo kako je sada za srpsku zajednicu u Hrvatskoj najvažnije sačuvati dostignuta prava i ne dopustiti njihovo dalje ugrožavanje.

-Čuvamo ono što smo postigli i istodobno se suprotsavljamo onome što ugrožava postignuto i nastojimo ići dalje - kazao je Pupovac pojašnjavajući kako je fokus na razvitku i jačanju institucija važnih za Srbe ali i na suradnji s hrvatskom vladom.

Sve je povezao s "oslobađajućom presudom dvojici generala 2012.", Anti Gotovini i Mladenu Markaču, uz konstataciju kako je to otvorilo prostor "problematičnim društvenim promjenama".

-Najdrastičnije pogoršanje položaja srpske zaujednice u Hrvatskoj dogodilo se u razdoblju u kojemu je HDZ pod vodstvom Tomislava Karamarka napustio poziciju desnog centra i pretvorio se u stranku "ekstremne desnice i nacionalizma". U takvim okolnostima koje se još nisu bitno počele mijenjati, teško se boriti za status srpske nacionalne manjine i njena prava - kazao je Pupovac.

Pupovac je u Sarajevu ocijenio da će Srbi u Hrvatskoj imati budućnost za kakvu se izbore.

-Budućnost će nam biti onakva za kakvu se izborimo a borba za tu budućnost je prilično zahtjevna - istaknuo je Pupovac.

Kazao je kako je prioritetna zadaća raditi na razvitku sredina u kojima žive Srbi kao znatnije zastupljeno stanovništvo ali i ustrajati na sprječavanju asimilacije Srba u gradskim sredinama.

-To je veliki problem u sredini u kojoj traje neka vrsta "rata oko identiteta". To je teren na kojemu ne možemo reći da smo naročito uspješni - kazao je Pupovac pred sarajevskom srpskom publikom dodajući kako je veliki problem to što je školski sustav u Hrvatskoj "izrazito kroatocentričan", posebice u povijesti, književnosti, umjetnosti i znanosti.

Istaknuo je kako bi tolerancija prema ćiriličnom pismu u službenoj uporabi, obrazovanju i medijskom prostoru bila iznimno važno postignuće u Hrvatskoj.

-Jezične politike onih koji su u većini prilično su neosjetljive na razlike i sredstvo su ne za komunikaciju nego za unifikaciju pa su se samo u Istri uspjeli izboriti za toleranciju a svi drugi dijelovi Hrvatske jezično su "očišćeni od srbizama" - zaključio  je Pupovac.

Pupovčeve izjave odjek su ocjena Srpskog narodnog vijeća u izjavi od prošlog tjedna u kojoj zahtjeva da institucije srpske zajednice moraju dobiti status manjinskih samouprava, da Srbi budu jače zastupljeni u državnim i javnim službama i da se osigura provođenje prava na jezik, pismo i obrazovanje.

U odgovoru na takvu izjavu SNV-a hrvatska vlada je rekla kako operativni programi za nacionalne manjine, koje je donijela s njihovim izabranim predstavnicima, ne predviđaju promjenu pravnog statusa tijela srpskih odnosno manjinskih zajednica. 

 

M.J.