Predsjednik Vlade Andrej Plenković ponovio je da načelo zakonitosti nalaže da istražno povjerenstvo za Agrokor prestane s radom kada počne sudski postupak, te naglasio da Vlada nema ništa kriti u vezi s tim koncernom.

-Ja sam vrlo jasno objasnio stav HDZ-a u svom godišnjem izvješću o radu Vlade. Mi smo tu da poštujemo načelo zakonitosti. Ovo povjerenstvo s ovakvim mandatom, s ovakvom temom koju ima, sukladno članku 4 Zakona o istražnim povjerenstvima treba prestati s radom - istaknuo je predsjednik Vlade odgovarajući na pitanja novinara na marginama summita u Bruxellesu.

>>

Istaknuo je da ni on ni članovi Vlade nemaju što kriti u vezi s Agrokorom, te kako je sugerirao i neke zajedničke saborske sjednice. 

-Mi smo spremni za raspravu o bilo kojoj temi, bilo kojem detalju. Ja sam čak i sugerirao zajedničke sjednice Odbora za financije i Odbora za gospodarstvo, jer nema nikakvog razloga da Sabor o tome ne raspravlja, a još manje je potrebno da se cijeli fokus sada stavlja na to hoće li biti ovakvog ili onakvog tijela - bitna je supstancija - rekao je Plenković.

Podsjetio je kako postoji niz mogućnosti koje ima i Sabor i javnost da se o svemu tome raspravi.

-Ključno je da nema nijednog detalja o kojemu ja i članovi Vlade ne bi bili spremni odgovarati bilo na odboru, bilo na povjerenstvu, od toga zašto smo donijeli zakon, kako smo ga donijeli, kako smo spriječili gospodarsku i financijsku krizu - istaknuo je premijer.

>>

Naglasio je da je "Lex Agrokor" rađen u Vladi pod vodstvom Ministarstva gospodarstva, uz potporu Ministarstva pravosuđa, stručnjaka, kao i vanjskih suradnika koji su konzultirani  te da nema potrebe inzistirati na imenima.

-Nema potrebe inzistirati na imenima ljudi koji su pisali zakon jer se ni za druge zakone ne znaju autori. Oporbene stranke imaju svoje političke agende pa tako SDP nastoji postići da se plasira jednadžba HDZ jednako Agrokor, a Most koji je bio dio Vlade, a više nije, želi iskoristiti priliku kako bi napakostio - istaknuo je.

Izjavio je da sebe ne vidi kao novog europskog povjerenika te naglasio da ima još puno posla kao predsjednik hrvatske vlade. 

Govoreći o hrvatskom stajalištu o sankcijama EU-a prema Rusiji, Plenković je rekao da se nisu promijenili razlozi za njihovo uvođenje. 

-Naša je pozicija nepromijenjena, ne vidim da se u razlozima zbog kojih su sankcije uvedene išta promijenilo - rekao je.

>>

Osvrnuo se i na posjet predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Ruskoj Federaciji. 

-Predsjednicu nisam imao priliku ni čuti ni vidjeti. Vidjet ćemo se ovaj vikend, nakon što se vratim iz Bruxellesa, a ona iz Moskve. Principijelna je politika Vijeća EU-a, pa i svih nas, da se ispune kriteriji koje Rusija treba ispuniti - rekao je.

Dok je davao izjavu novinarima, Plenkoviću se s leđa prišuljao predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, lagano ga uštipnuo te mu poslao zračni poljubac.

-Jean-Claude se inače voli grliti i ljubiti, tako da je to simpatično s njegove strane - kazao je Plenković komentirajući ovu gestu predsjednika Europske komisije.

 

M.M.