Ivica Todorić, zasad, iz inozemstva promatra prva uhićenja svojih najbližih suradnika te medijskim objavama pokušava stvoriti dojam kako je Republika Hrvatska dužna prihvatiti njegove dugove. Iako službeno nije potvrđeno, pretpostavlja se da se nalazi u Londonu gdje boravi i njegov sin Ante Todorić, koji je, sudeći prema pisanju medija, u rujnu i službeno prijavio promjenu prebivališta.

>>

Najmlađi od trojice Todorića, 33-godišnji Ivan, odnedavno radi za hotelijersku tvrtku Karisma, čiji je jedan od osnivača i suvlasnika srpski biznismen Ljubiša Krstajić, koji je za Jutarnji list  potvrdio da je s Todorićem poslovno vezan.

-Da, točno je, Ivan Todorić radi za moju tvrtku, ali radi na ugovor koji je sklopila njegova tvrtka otprilike prije mjesec i pol do dva - izjavio je Krstajić.

Sve do prije nekoliko tjedana Ivan Todorić je bio suvlasnik Sun Energyja, tvrtke registrirane za proizvodnju i trgovinu električnom energijom, koja je vlasnik tvrtke  Pet-it-duo, koja opet ima lanac restorana Good Food. Todorić je te poslove, sudeći prema istraživanju Tportala,  razvijao sa svojim prijateljem i poslovnim partnerom Denisom Matijevićem, vlasnikom Agrofructusa, koji je bio glavni dobavljač voća i povrća za Agrokor.

Todorićevo fokusiranje na turizam

Mlađi Todorić, inače bivši predsjednik Nadzornog odbora Agrokora, posljednjih se godina fokusirao na hotelijerstvo i turizam i s tvrtkom Karizma razvijao nekoliko turističkih projekata.

Inače, Agrokor je u suradnju s grupacijom Karisma ušao 2013. osnivanjem tvrtke Karisma Hotels Adriatic (KHA), a treći partner bio im je turoperator TUI Travel.

Ideja je bila stvaranje novog hotelskog lanca u Hrvatskoj, s naglaskom na Dubrovačko primorje, i Crnoj Gori. Obitelj Todorići je upravo  tu vidjela priliku povezati sve svoje biznise u jednu cjelinu - proizvodnju i distribuciju hrane i pića, građevinu i turizam kroz agencije  Atlas i Kompas.

>>

Inače Todorićev KHA je, sudeći prema istraživanju Tportala, prvo od države u lipnju 2013. preuzela hotele Koločep, potom 2014. hotele Živogošće, a prošle je godine dovršena i kupnja hotela Plat i realizirano prvo ulaganje u Crnoj Gori, potpisivanjem ugovora o upravljanju resortom Ruža vjetrova.

Za suradnju s Karismom i TUI-jem bio je zadužen upravo Ivan Todorić. On se najčešće pojavljivao na svečanim potpisivanjima ugovora i najviše se od Todorića družio sa suvlasnikom Karisme Ljubišom Krstajićem, srpskim biznismenom rodom je iz Đakovice.

Tko je Ljubiša Krstajić?

U Beogradu je diplomirao ekonomiju, a u hotelijerstvo je krenuo u Dominikanskoj Republici 80-ih godina, kada je našao posao u tvrtki Jack Tar Hotels. Sredinom 90-ih prelazi u lanac Allegro Resort te radi kao menadžer šest godina.

Tvrtku Karisma Hotels&Resorts utemeljio je 2000. godine s Rafaelom Felizom, s kojim je radio u Allegru. Međutim, kao vlasnici Karisme spominju se također i Jose Martinez i Dolores Lopez Lira.

Njihova grupacija vlasnik je dvadesetak hotela u Meksiku, na Jamajci, u Kolumbiji, Dominikanskoj Republici, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Urušavanjem Agrokora svi planovi Karisme u Hrvatskoj su trenutno na čekanju. Krstajić je još prije pet mjeseci poslao ponudu izvanrednoj upravi Agrokora želeći otkupiti 25-postotni udio Agrokora u KHA-u. 

-Zbog lex Agrokora nijedna banka neće kreditirati. Zakon ne dozvoljava da se društvo zaduži dok je Agrokor suvlasnik društva. Jedini način je da otkupimo od Agrokora njihov dio i napravimo ovaj projekt. Agrokoru smo ponudili vrlo, vrlo, vrlo realnu cijenu da nam prodaju njihovih 25 posto. Sve ono što su oni uložili platili bismo im samo kako bismo mogli krenuli s projektom - izjavio je Krstajić za Dubrovački vjesnik govoreći o ulaganjima u hotele Plat.

Ljubiša Krstajić suosnivač je fondacije Unitas koja radi u Srbiji, Švicarskoj i SAD-u.  Član je i Kluba Privrednik, srpskog poslovnog kluba, na čijem je čelu Zoran Drakulić, nekadašnji direktor u Generalexportu, Genexu  i Genex banci.

>>

Dubrovački mediji su ovo ljeto zabilježili kako je Ljubiša Krstajić na otoku Koločep organizirao raskošnu proslavu rođendana svoje djevojke, 24-godišnje Ane Popović. Prije dvije godine u Dubrovniku je organizirao i svoj rođendanski party, a među gostima bili su i stariji Todorićev sin Ante, tadašnji gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić (HNS), te tadašnji ministar turizma Darko Lorencin.

 

J. Zd.