Komentirajući budućnost saborskog istražnog povjerenstva u slučaju Agrokor predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je kako je tu zakon jasan.

-Prema odredbama zakona o istražnim povjerenstvima malo je prostora za različte interpretacije - sukladno članku 4 kad se pokrene kazneni postupak u određenom slučaju, istražno povjerenstvo odmah prestaje s radom. To je zakon iz 1996. godine. Ne vidim kako bi netko drugi mogao to drugačije interpretirati. Nama je u interesu da se cijela ova priča razmrsi do najsitnijih detalja, to je higijenski za hrvatsko društvo i meni je svejedno da li ćemo tu raspravu voditi u okviru istražnog povjerenstva, pred nekim saborskim odborom ili nekim drugim tijelom. Nije važno, važno je da temeljito raspravimo i uzroke i posljedice i kako dalje.Za HDZ je važno poštovanje načela zakonitosti kao i kompletno rasvjetljavanje svih aspekata ove situacije - istaknuo je Plenković.

>>

Komentirajući izjave Todorićevih odvjetnika da je riječ o političkom progonu, Plenković je odgovara da je to u našoj javnosti možda neshvatljivo, ali da ne postoji nikakav nalog Vlade što, kada i kako radi DORH ili policija. 

Naglasio je kako je izbjegnut veliki gospodarski tsunami i to je ono što je ključno.

- Nismo podlegli zovu kombiniranja političkih poteza i predizborne atmosfere lokalnih izbora. Sve što će se dalje događati bit će usmjereno na kreiranje stanja u kojem će doći do restrukturiranja, nagodbe i zadržavanja radnih mjesta i nastavka rada kompanije. Na to smo fokusirani i to je cilj Vlade - istaknuo je.

 

M.M.