Zamjenik predsjednikaHDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora, Milijan Brkić, na društvenim se mrežama osvrnuo na važnost posjeta Andreja Plenkovića Bosni i Hercegovini.

-Prvi međunarodni posjet predsjednika Vlade RH gosp. Andreja Plenkovića, jaka je i izravna politička poruka svima, a posebno Hrvaticama i Hrvatima u našoj drugoj domovini Bosni i Hercegovini.

Posjet se događa u važnim i prijelomnim trenucima za hrvatski narod s obje strane granice - i u BiH i u Hrvatskoj.

Za Hrvate u BiH - kako bi se riješili dugogodišnji problemi i potaknuli nužni unutarnji dogovori, prije svega glede rješavanja pitanja konstitutivne ravnopravnosti sva tri naroda, a za Hrvate u Hrvatskoj - da se dolaskom nove Vlade konačno u prioritete stavi zalaganje svih nadležnih i odgovornih, kako nam je ustavna obveza, te iznad svega i prioritet, pomoći zaštiti naš narod i uvijek pomoći našoj prijateljskoj državi - Bosni i Hercegovini!

Hrvatska, kao članica EU to može i svojim djelima će jasno pokazati koliko nam je stalo. Svojim djelima zaustavit ćemo nejasna ponašanja i odnose nekih prijašnjih hrvatskih vlada prema Hrvatima u BiH. Neke su ih ignoriralie, pa čak i nedopustivo dijelile!

Međutim, mi danas imamo povijesnu zadaću – svi zajedno izboriti se za ključna rješenja i to;
-za aktivnu potporu cjelovitoj BiH na njenom putu ka euroatlantskim integracijama,
-za ustavne promjene,
-za izmjenu izbornog zakona,
-za rješavanje apelacije na Ustavnom sudu koju je pokrenuo Božo Ljubić,
-za aktualiziranje u Hrvatskom saboru svih problema s kojima se suočava naš narod i zatražiti suglasje u borbi za ostvarenje institucionalne jednakopravnosti,
-za promjenu stereotipa da su BH Hrvati teret i problem Hrvatskoj,
-da Hrvatska radio-televizija razbije medijsku blokadu, a time BH Hrvatima bude prozor u svijet,
-za otvaranje hrvatskog kanala 4. za naše iseljeništvo, Hrvate kao nacionalnu manjinu, aposebnoza programske sadržaje Hrvata u BiH,
-za poticanje razvoja gospodarstva i zapošljavanja s ciljem zadržavanja Hrvata na teritoriju BiH,
-za rješavanje statusa i problematike pripadnika HVO-a,
-potpora i pomoć šestorki iz BiH u Haagu....

Suradnja svih Vlada RH-a je i do sada bila kontinuitet i ustavna obveza, ali je pitanje koliko nam je bilo iskreno stalo i je li to bio iskren partnerski odnos uz međusobno uvažavanje i povjerenje.

Ova Vlada RH, svojim prvim državnim posjetom BiH, pokazala je što su prioriteti i kakva će se politika voditi prema Bosni i Hercegovini i opstanku našeg naroda - status je zamjenika predsjednikaHDZ-a i potpredsjednika Hrvatskog sabora, Milijana Brkića, objavljen nakon posjeta Andreja Plenkovića Bosni i Hercegovini.

 

M.M.