Vlada uporno donosi zakone, no Sabor tri tjedna nije imao kvorum da ih izglasuje. Problemi s kvorumom u prošli petak nesumnjivo idu na dušu HDZ-a. Ta činjenica daje prostora oporbi za optužbe o nepostojanju parlamentarne većine a Mostu za prozivke na račun najače stranke Domoljubne koalicije.

Most, odnosno jedan njegov dio na ovome pokušava graditi svoju strategiju za prijevremene izbore. Tako je savjetnik Bože Petrova, Ivica Relković, napustio svoju funkciju savjetnika potpredsjednika Vlade Bože Petrova uz pojašnjenje kako je "granica vrlo blizu". U medijskim istupima, kao i Ivan Kovačić ranije, Relković odgovornost otvoreno pokušava prebaciti na HDZ.

>>Ivan Kovačić postao bivši šef Mostovog zastupničkog kluba u Saboru

-Ako se pokaže da nešto ne ide, radi dobrobiti Hrvatske treba to prekinuti i dati šansu promjenama. Nema te plaće ili honorara koji je uteg za napuštanje „fotelje“ ako stvari ne idu kako treba. Ivan Kovačić je bez ikakave zadrške ostavio poziciju predsjednika Kluba zastupnika, ja sam napustio mjesto posebnog savjetnika i honorar koji je uz to išao. Iako smo Kovačić i ja sada povukli osobne poteze, jer to se u Mostu cijeni i poštuje, Most neće ostati ni u kakvoj Vladi ni s kim radi samozavaravanja da će se stvari sutra popraviti, ako to sutra polako postaje „malo sutra“. Kovačićev potez, a sada i moje napuštanje pozicije savjetnika, znači da je granica za nas vrlo, vrlo blizu - istaknuo je Relković u razgovoru za Večernjak.

Nemogućnost skupljanja kvoruma komentirali su iz vladajuće koalicije. Ministri u Timovu timu iz HDZ-ove kvote koji su na stranačkim skupovima u Rijeci i Zadru nezadovoljni su ovakvim stanjem u Saboru. Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković tvrdi kako njegovo ministarstvo ima nekoliko zakona u pripremi, no hoće li se donijeti ovisi o dolasku zastupnika na posao.

-Vladajuća većina postoji, ali zastupnici moraju shvatiti da je dolazak na posao njihova obveza, jer o tome ovisi budućnost Hrvatske - poručio je Butković.

Brkić se vraća u Sabor

Prema informacijama koje dolaze iz HDZ-a, jedini koji bi u ovoj situaciji mogao spasiti HDZ je aktualni glavni tajnik Milijan Brkić. Iz najjače stranke Domoljubne koalicije dolaze naime informacije prema kojima bi se Brkić mogao vratiti u Sabor i uspostaviti kontrolu nad zastupnicima i strankom.

Brkić je nedugo nakon konstituiranja Sabora stavio u mirovanje svoj mandat uz obrazloženje da ne može istovremeno biti i zastupnik i glavni tajnik. Međutim, kako će nakon Sabora HDZ-a, 28. svibnja, Brkić biti zamjenik predsjednika stranke sasvim je izvjesno očekivati njegov povratak u Sabor i aktivnosti na discipliniranju saborske većine.

Neimenovani izvor iz vrha HDZ-a takvu je mogućnost potvrdio u izjavi za jučerašnji Večernjak, istaknuvši kako HDZ ne funkcionira otkad “nema” Milijana Brkića.

-Zato što odnosi između Karamarka i Brkića nisu idilični, što je očito rezultiralo Brkićevom pasivizacijom, HDZ-ovci kažu da stranka nije pod kontrolom. Izgleda da je Brkić shvatio ozbiljnost situacije i da stvari preuzima u svoje ruke. Prvi korak bi bio povratak u Sabor - navodi Večernjak.

 

R.H.