Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zamjerila je bivšem predsjedniku Ivi Josipoviću da je u njegovu mandatu u vanjskoj politici isticana „napadna“ privrženost Beogradu.

-Da, u mandatu Ive Josipovića išlo se i pjevati i plesati u Beograd i napadno se isticala privrženost ne toliko ukupnoj regiji koliko Beogradu kao metafori jugonostalgije, a pritom nismo riješili nijedno otvoreno pitanje. To vrijedi i za naš odnos sa Crnom Gorom - istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović u interviewu "Slobodnoj Dalmaciji".

Naglasila je kako Hrvatska "ne smije sebe samu zaključati u jugoistočno susjedstvo".

-Hrvatsku vanjsku politiku vidim puno ambicioznije od njezine regionalne dimenzije. Vidim je puno otvoreniju i puno ambiciozniju od stalne koncentracije na tzv. regiju - izraz koji mi je posebno mrzak jer što on zapravo znači? Koji se to još dio Europe naziva 'regijom'. Ne gura li nas to u neki prostor kojem se pokušava dati kakvo-takvo ime da bi se on smatrao političkom jedinicom? - upitala je predsjednica Grabar Kitarović.

Odgovarajući na pitanje o razlike između Josipovićeve i njezine "regionalne" politike, istaknula je kako je ona protiv "uskrsavanja duhova prošlosti koji narušavaju međunacionalne i međudržavne odnose".

-Ali isto tako kažem 'ne' pometanju problema pod tepih, 'ne' uskrsavanju duhova prošlosti koji narušavaju međunacionalne i međudržavne odnose i 'ne' destabilizaciji prostora jugoistočne Europe - kazala je.

Ponovila je ukazala i na pitanje nerješene granice.

-Treba tražiti rješenja graničnih pitanja. Ako se o njima ne želi razgovarati, onda treba razmisliti o njihovu rješavanju pred međunarodnim sudom, na temelju međunarodnih prava -poručila je hrvatska predsjednica, dodajući da "nismo riješili ni pitanja nestalih, ni granična, niti pitanje arhiva..."

Ponovila kako se zauzima za suradnju država na potezu između Jadrana i Baltika rekavši kako gospodarsko povezivanje i sigurnosna pitanja u današnjim nestabilnim vremenima otvaraju perspektivu za takvu suradnju.

Upozorila je da je nepovlačenje novca iz europskih fondova iznimno velik problem i kako državna administracija ne može pobjeći od odgovornosti.

 

M.M.