Zoran Milanović vodi Hrvatsku putem kojim već ide Grčka, stoji u analizi njemačkog Bilda posvećenoj gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj.

-Prema povjerljivom analizi Europske komisije od 19. svibnja, godpodarska situacija u Hrvatskoj dramatično se pogoršala - navodi njemački Bild u najnovijoj analizi te dodaje kako bi Hrvatska mogla slijediti primjer Grčke.

Prema izvorima EU-a, na čijim zaključcima ugledni njemački časopis temelji svoju analizu, u pet od osam reformskih poteza čiji su ciljevi trebali biti umanjenje proračunskog deficita i stvaranje stabilnog pravnog sustava, vlada Zorana Milanovića nije učinila skoro ništa.

- Ne postoji učinkovit proračun, val ranog umirovljenja i dalje je nastavljen, poticajne mjere za rast gospodarstva nisu poduzete, detaljan poslovni plan za trezor, koji je trebao stupiti na snagu u listopadu 2014., ne postoji ni danas, Trgovački sudovi teško se snalaze po pitanju stečajne politike - ključne su zamjerke navedene u tajnoj analizi Europske komisije o čijim bi se navodima trebalo raspravljati na summita EU šefova država 25. / 26 lipnja.

I pravosuđe "pod lupom"

U najnovijem članku Bild također navodi kako se očekuje da će do 15. lipnja Ustavni sud odlučiti hoće li Hrvatska ponovno otvoriti sudski postupak protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, stavljajući tako težište i na stanje u pravosuđu.

-Sanader je osuđen u 2012. na deset godina zatvora za korupciju, ali mnoga su pitanja ostala bez odgovora. Tako je najvažniji svjedok optužbe sjedio u zatvoru, a pojavio se nakon procesa - navodno sa švicarskom putovnicom - podsjeća Bild.

Na kraju se navodi da Hrvatska napokon mora pokazati da je država vladavine prava.

-Nakon ponovljeni primjedbi Europske komisije, Hrvatska mora pokazati da je zemlja vladavine prava - rekao je Peter Ramsauer (CSU), predsjednik Gospodarskog odbora njemačkog Bundestaga, navodeći da je to jako važno za hrvatsko gospodarstvo ali i investitore koji žele ulagati.

Podsjetimo, drugi razlog zbog koga Njemačka pod svojevrsnom lupom drži Hrvatsku su pokušaji opstrukcije suđenja Perkoviću i Mustaču.

 

R.H.