Željko Soldo, aktualni predsjednik Skupštine Sisačko-moslavačke županije i raniji savjetnik smjenjene SDP-ove županice Marine Lovrić Merzel, u šest godina političkog angažmana koštao je Sisačko-moslavačku županiju više od 800.000 kuna.

Tvrdnje su to koje na temelju dokumenta nadležnih službi u Sisačko-moslavačkoj županiji donosi Jutarnji list, navodeći kako su općinske i županijske razine iznimno dobar primjer unosnosti bavljenja politikom.

Željko Soldo (HSP) aktualni je predsjednik je Skupštine Sisačko-moslavačke županije u ovom mandatu, a u prošlom mandatu bio je dio dobro plaćenog savjetničkog tima smjenjene SDP-ove županice Marine Lovrić Merzel sve do njezine smjene.

Nakon konstituiranja nove županijske vlasti, Soldo je izabran za predsjednika Skupštine Sisačko-moslavačke županije. U žižu javnosti došao je nedavno kada su pod njegovim predsjedanjem i u njegovoj organizaciji vijećnici Županijske skupštine najsiromašnije hrvatske županije sami sebi uvećali vijećničke naknade za 350 posto i unatoč protivljenju župana Ive Žinića.

Danas su u javnost "procurili" pokazatelji o ukupnim primanjima kontroverznog Solde isplaćeni iz proračuna najsiromašnije hrvatske županije u proteklih šest godina. Naime, sudeći prema tvrdnjama Jutarnjeg lista, ukupni troškovi i isplate koje su na ime Soldinog angažmana isplaćeni iz proračuna su tijekom posljednjih šest godina dostigli iznos veći od 800.000 kuna.

Angažman težak 843.803,50 kuna

Potvrda ovim navodima stigla je od nadležnih službi Sisačko-moslavačke županije.

-Na temelju uvida u proračunske stavke, u razdoblju od 2009. do 2014. godine, a vezano za predsjednika Županijske skupštine g. Željka Soldu, nastao je trošak u iznosu od 843.803,50 kuna. - navodi Jutarnji, pozivajući se na nadležne službe u Sisačko-moslavačkoj županiji.

U spomenutom dokumentu vrlo je precizno navedeno da je umirovljeni Željko Soldo redovito primao naknade za vođenje Skupštine, naknade za mjesto savjetnika županice i za članstvo u nadzornim odborima, plaćan mu je mobitel, koristio je službeni automobil uz plaćene troškove održavanja toga automobila, plaćan je benzin, cestarine, a kupljeno mu je u tih šest godina jedan kompjutor i jedan tablet.

Zanimljiv je primjer 2009. godine, kada su stavka u proračunu za naknade i ostale troškove Željka Solde dostigla iznos od 75.596,17 kuna.

Te godine, Željko Soldo nije bio predsjednik županijske Skupštine, ali je imao službeni automobil, plaćan mu je mobitel 4800 kuna godišnje, za korištenje službenog automobila, troškove i održavanje uplaćeno je ukupno 23.500 kuna.

Iduće 2010. godine zarada od bavljenja politikom i čuvanja političkih bokova Marini Lovrić Merzel povećava se.

Naime, u stavci županijskog proračuna, uz ime Željko Soldo za tu su godinu navedeni ukupni troškovi u iznosu od 129.650 kuna. Te mu je godine kupljeno računalo za 7017 kuna, troškovi mobitela opet iznose 4800 kuna, a blizu 20.000 kuna iznose troškovi korištenja i održavanja službenog automobila.

Godinu dana kasnije troškovi za Soldu dodatno rastu i 2011. iznose 137.101 kunu.

U 2012. godini Soldo županijski proračun košta novih 144.305 kuna, a rekord je postignut 2013. godine - čak 197.173. Te mu je godine kupljen i novi tablet.

U 2014. godini, kada je uhićena bivša SDP-ova županica i kada Soldo nije dobivao naknadu za savjetničke poslove, njegov trošak nešto je manji i iznosi 139.041 kunu.

Prema dokumentu na koji se poziva Jutarnji list, Željko Soldo od 2009. do 2014. godine koštao je proračun Sisačko-moslavačke županije ukupno 812.970 kuna. Međutim, kako pokazuje izvadak iz županijskog proračuna, Soldo je proračun koštao više - 843.803,50 kuna.

Soldo prijeti tužbama - zamjenik župana potvrdio autentičnost podataka

Negativnu pozornost hrvatske javnosti, sudeči prema navodima Jutarnjeg lista, Soldo je skrenuo na sebe potkraj 2013. godine kada je razbio službenu Toyotu, u vlasništvu Sisačko-moslavačke županije, te pobjegao s mjesta nesreće.

-Išao je službenom Toyotom, obrazlaže on, s jednog skupa branitelja, a poznavatelji prilika tvrde da je išao s kolinja i da se popila koja čašica više te da je zbog toga napustio mjesto nesreće. Soldo je preživio taj skandal bez posljedica, ostao je županijski dužnosnik, da bi ponovno postao meta interesa javnosti zbog činjenice da su pod njegovim predsjedanjem i u njegovoj organizaciji vijećnici Županijske skupštine najsiromašnije hrvatske županije sami sebi uvećali vijećničke naknade za 350 posto te da je primao dvostruke naknade, kao vijećnik i kao predsjednik Skupštine - navodi Jutarnji list.

Istovremeno, Željko Soldo u izjavi za Jutarnji list tvrdi kako je on meta političkih podmetanja te da će podnijeti kaznenu prijavu protiv onih koji su dostavili podatke o njegovim primanjima.

- Ovo je podmetanje, ovo su manipulacije. Jer, zašto moj slučaj sada izvlače? Zašto sam samo ja na tapeti? Zato što se ne sviđam izvršnoj vlasti u županiji, oni su me pokušali nasilno smijeniti, oni me sada preko iznošenja ovih podataka žele oblatiti u javnosti. Znam da su građani u ovoj krizi osjetljivi na novac, no ja, ponavljam, ništa nisam primio na crno i nisam siguran da su brojke točne. Ja nisam toliko primio. Bit će da je riječ o bruto iznosima, nije sve otišlo u moj džep, nešto je završilo i u državnom proračunu - rekao je Soldo.

Marin Piletić, zamjenik sisačko-moslavačkog župana, potvrdio je kako je Soldo uistinu toliko koštao županijski proračun.

- No, nije on jedini, ljudi koji su podržavali županicu Marinu Lovrić Merzel, bili njezini najbliži suradnici i miljenici, primili su u tom razdoblju između 500 tisuća i 843 tisuće kuna, koliko je proračun koštao Soldo. Građani ove županije imaju pravo znati te brojke - rekao je Marin Piletić.

 

Josip Zdunić