Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak smatra kako je Hrvatska jedina zemlja kojoj mediji čine ogromnu štetu iznošenjem neistina.

Vrdoljak je to izjavio u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada", komentirajući novinske napise da je Međunarodni sud za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu, na kojem je mađarski MOL tužio Hrvatsku zbog nepoštivanja ugovora o plinskom poslovanju iz 2009. odbacio sve hrvatske argumente.

-Nevjerojatna je količina laži koja se pojavljuje u medijima oko tog spora. Sve to unosi nemir u proceduru - naglasio je.

Opovrgnuo je da na proslavi u Ini nije bio jer mu je bio zabranjen ulazak.

-Dva sata prije vratio sam se s puta iz Turkmenistana pa sam poslao svog zamjenika - kazao je Vrdoljak.

Naglasio je kako se on i premijer Milanović slažu da Hrvatska mora imati rafinerijske kapacitete.

-Domaća nafta za sad se može prerađivati samo u Sisku, a ne u Rijeci. Naš je stav da je nužno prvo modernizirati rafineriju u Rijeci, a tek onda razgovarati o isplativosti sisačke rafinerije. Nećemo dozvoliti da se hrvatska sirova nafta izvozi i prerađuje u Pečuhu i Pančevu, a zatim vraća u Hrvatsku u obliku duplo skupljih derivata - naglasio je. 

Govorio je i o projektu LNG terminala na Krku.

-LNG je veliki projekt. Dobili smo 5 milijuna eura za projektnu dokumentaciju i to je ono na čemu ćemo raditi tijekom 2015. godine. Kad završimo dokumentaciju potražit ćemo partnere. LNG je strateški energetski projekt jugoistočne Europe. Očekujemo da će biti u funkciji 2019. godine - rekao je.

U činjenici da su javnoj raspravi dva nacrta prijedloga zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori - onaj ministra Gordana Marasa (SDP) i ministra Vrdoljaka (HNS), ne vidi ništa sporno.

-Nakon konstruktivne rasprave i razgovora koji će se voditi u Vladi oni će se spojiti u jedan - naglasio je.

Prema njegovom mišljenju, HGK mora postojati kao institucija. Ali tako restrukturirana da ne bude svrha sama sebi, već pomoć svom članstvu. Istaknuo je da će članstvo biti obvezno, ali se neće naplaćivati startupovima i onima koji imaju prihode niže od milijun kuna.

>>Željko Lovrinčević: U drugoj polovici 2015. Milanovićeva će vlada jednostavnio prestati plaćati obveze i ciljano opterećivati buduću vlast

Veoma je optimističan u očekivanjima za 2015. godinu.

-Očekujem da će iduća godina pokazati da se gospodarski tokovi kreću u pravom smjeru. Europski fondovi su na razini s koje bi nam napokon mogli donijeti dugoočekivani investicijski pomak. Promjene strukture na kojima smo radili svo vrijeme u 2015. pokazat će svoje rezultate i onda će to biti dugoročno održivo - zaključio je.

M.M.