Ukoliko u 2015. bude problema s punjenjem proračuna, Milanovićeva će vlada u polovici godine jednostavno prestati plaćati obveze, prebacujući ih na novu Vladu i novu proračunsku godinu, ustvrdio je u emisiji HR-a Intervju tjedna ekonomski analitičar Željko Lovrinčević.

Hrvatska je i 2014. provela u recesiji. Dvanaest kvartala zaredom BDP je u padu.

-Neki su procesi pokrenuti, no presporo, ponovno nismo napravili iskorak koji smo trebali - ustvrdio je Lovrinčević.

Iseljavanje oko 30.000 ljudi, gašenje 25.000 radnih mjesta i rast javnog duga za oko 16 milijardi kuna smatra glavnim običježjima 2014. godine.

-Ovo je godina u kojoj je RH ušla u intenzivniji proces iseljavanja stanovništva. Pretpostavlja se da je u 2014. iselilo oko 30.000 ljudi. Ugasilo se oko 25.000 radnih mjesta, a javni dug je povećan za oko 16 mlrd. kn. Standard građana je blago smanjen - između 0,5% i 1%. Od početka mandata ove vlade životni standard je realno smanjen za oko 12% - podsjeća Lovrinčević.

Nepostojanje plana B u slučaju monetizacije autocesta smatra neozbiljnim.

- Neozbiljno je što je vlada sve bacila na monetizaciju autocesta. Što će učiniti ukoliko to padne na referendumu ili zainteresirani odustanu. U tom slučaju slijedi urušavanje HAC-a a odmah zatim i proračuna. Slijedi lančana reakcija - istaknuo je Lovrinčević, dodajući da je Vlada trebala iskoristiti činjenicu da na tržištu ima reklativno jeftinog kapitala i pripremati opciju reprogramiranje dugova kao alternativnu.

Nastavak trenda iseljavanja, gubitak 5-10 tisuća novih radnih mjesta i zaustavljanje daljeg pada životnog standarda vidi osnovnim obilježjima 2015. godine.

-BDP će po svemu sudeći biti oko nule, standard građana će ostati sličan ovome koji smo imali u 2014., izgubit ćemo 5-10 tisuća radnih mjesta a trend iseljavanja će se nastaviti - prosuđuje Lovrinčević.

Neplaćanje obveza i gomilanje novih dugovanja vidi zamkom koju Milanovićeva vlada želi ostaviti novoj vladi.

-Milanovićeva Vlada će u prvih par mjeseci ići na nova zaduženja kako bi bez potresa završila svoj mandat. Ukoliko bude problema s punjenjem proračuna oni će u drugoj polovici mandata prestati plaćati obveze, prebacujući ih na novu proračunsku godinu i novu vladu - zaključio je Lovrinčević , dodajući kako će zbog tih dugovanja buduća vlada već na početku svog mandata morati ići u nova zaduženja.

 

R.H.