Reforme koje je dosadašnja Vlada najavljivala i koje se već četiri godine sprema provesti, famozni plan 21, koje su trebale pokrenuti gospodarstvo, nikako da počnu davati potrebne i željne efekte. Pitamo se nekad zašto ne daju pozitivne rezultate?

Unatoč tome što nam vlada preko svojih plaćenih tiskovina i ‘’radmanove tv’’ glavu probi uvjeravajući nas kako se nalazimo u munjevitom gospodarskom usponu, istovremeno rezultate tih reformi u svakodnevnom životu ne vide niti gospodarstvenici niti građani. Tomu svjedoče i podaci Državnog zavoda za statistiku koji vrlo čedno i blago objavljuje izlazak iz recesije u kojoj smo već 6 godina. U toj cijeloj priči novca ima sve manji broj građana, a posluju jedino oni poslodavci koji su bliski vlasti.

To možemo vidjeti i na primjeru jedne male turističke zajednice u Samoboru. Samobor je manji gradić na 20-tak kilometara od Zagreba, sa cca. 35000 stanovnika. Poznajemo ga kao mjesto poželjno za kraće izlete i kao mjesto kulturnih manifestacija. Međutim turistička ponuda kao i kulturna ponuda grada svakim danom sve je manja.

Krovno tijelo TZ je Skupština TZ. Skupštinu čine pravne i fizičke osobe u djelatnostima ugostiteljstva i turizma i s tim djelatnostima neposredno povezanih djelatnosti na području grada Samobora. Predsjednik TZ je po Zakonu čelnik osnivača (gradonačelnik načelnik ili župan).

Rad zajednice je javan i izvješća se predaju članovima, na skupštini. Članovi skupštine biraju uz osnivača i članove turističkog vijeća. Sastaju se minimalno jednom godišnje da prihvate izvješća i ugovore plan za slijedeću godinu. Članovi se biraju su iz redova onih koji plaćaju članarinu i dijelom iz politike koja čini manji udio (predsjednik + 2 člana turističkog vijeća od ukupno 9 turističkog vijeća) .

U teoriji sve zvuči savršeno, ali u praksi to izgleda ovako: sjednica skupštine koju čini 27 članova nije održana već pune 3 godine. Direktorica ureda TZ dala je ostavku i već je mjesecima nema. Turističku zajednicu vodi predsjednik zajednice, tj. gradonačelnik Krešo Beljak.

Poduzetnici koji bi trebali sudjelovati u radu skupštine i vijeća, ne dolaze. Razlog tomu su ispadi koje je gradonačelnik imao na sjednicama. Vrijeđanja i ponižavanja u trenutku kada nema kamera ne prestaju. Vrijeđaju se od djelatnica ureda do ostalih građana koji su mu u nekom trenutku zamjerili s nečim. Zbog toga vijećnici ne žele više trošiti svoje vrijeme i novac, niti podržavati zamisli koje nisu vrijedne pažnje.

Aljkavost i nemar su ono što upada u oči, a ne gospodarski uspjesi u gradu Samoboru, o kojima tako rado gradonačelnik priča, a nitko ih ne vidi. Isti nije u stanju skupiti 27 poslodavaca već 3 godine koji su članovi Skupštine Turističke zajednice kako bi donijeli godišnji plan i program rada ili usvojili prošlogodišnji izvještaj o radu.

Da bi apsurd bio još veći, gradonačelnik nije u stanju skupiti niti 6 poslodavaca koji bi trebali redovno nadzirati rad turističke zajednice. Datum početka samoborskog fašnika sve je bliži, a ova situacija nikako da se riješi. Pitanje je tko će ga organizirati?

Kako stvari stoje, gradonačelnik osobno, jer mu nitko očito nije potreban. Da bi situacija bila još zanimljivija, u kuloarima se šuška da on to mjesto čuva glasnogovornicu grada … ali tek kada gužva sa fašnikom prođe da ne bi slučajno što krivo napravila, te bila odgovorna za nove financijske dubioze ionako opustošene riznice grada. TZ još od 2013. godine do danas nije donio važeći program rada , već radi po prijedlogu programa rada koji je donijelo turističko vijeće, a skupština koja nikako da se održi nije isti usvojila .

Sve to se može vidjeti i na web stranici Turističke zajednice Samobora. Problem je u tome što godišnji plan rada, kao i izvješća ne donosi turističko vijeće, već skupština.

Gradonačelnik – predsjednik TZ je očito je bio zauzet lobiranjima na nacionalnoj razini oko ulaska u Hrvatski sabor, pa se nije stigao baviti osnovnim problemima kod kuće. A broj ljudi u koje ima povjerenje je svakim danom sve manji, pa se i broj potencijalnih direktora/ direktorica širi/sužava prema njegovom raspoloženju.

Odluku ipak mora donijeti u dogovoru s poslodavcima koji su u vijeću, a njegov način rada i ophođenja s ljudima u toj situaciji ne daje rezultate.. Vjerojatno je to razlog zašto se tijela zajednice ne sastaju. Ako se tijela ne sastaju, a fašnik završi s negativnom bilancom, hoće li gradonačelnik-predsjednik odgovarati za nastalu štetu?! Ili će iz gradske blagajne samo pokrpati štetu. Bivši direktor Marijan Dumić se javio za ispomoć uz vođenje svoje gostionice. Možda i on ispadne kriv. A možda će opet biti netko drugi kriv, kao i mnogo puta do sada.

Kada pogledamo u proteklih 6 godina gotovo svi koji su bili uz njega našli su se u problemima, naročito kada im je postalo jasno što se sve od njih traži te kada bi odbijali potpisati sumnjive dokumente. U tom bi slučaju davali ostavke ili bili naprasno smijenjeni.

Podsjetimo se samo; u Komunalcu d.o.o. 4 direktora su promijenjena u proteklih 6 godina, u POU Samobor smijenjena je ravnateljica s kojom je na sudu, u Turističkoj zajednici direktorica je dala ostavku, zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić (HSS) koji je sudjelovao u radu Turističke zajednice i vijeća; smijenjen je i degradiran na mjesto pročelnika dok je na njegovo mjesto došla nova zamjenica Sanja Horvat Iveković (SDP). Ona ipak, nažalost, ne uživa bezuvjetno povjerenje gradonačelnika kao bivši zamjenik Frankić koji je za svog šefa spreman u ‘’vatru i vodu.’’.

On je zapravo bio čovjek od stranačkog povjerenja i spreman preuzeti na sebe sve zlo za ''velikog šefa''. Zamjenica se nije povezala sa gospodarstvenicima kroz TZ, što je neshvatljivo, ako želi djelovati u društvenim djelatnostima i kulturi, mora imati vezu sa poslodavcima.

Oni su joj potencijalni sponzori, partneri i suorganizatori u svim ovim programima. Ali u slijedećem mandatu će valjda naučiti … no, skupa je to škola, koju plaćaju porezni obveznici.

 

Hrvoje Krmpotić