U organizaciji Udruge Mladih Slivno, u subotu, 17. kolovoza, održala se devetnaesta smotra gange, ojkavice i rere, pod nazivom „Gangafest Slivno 2019“, na školskom dvorištu, u središtu Slivna, na kojoj su nastupili brojni pivači, gangaši i guslari iz Bosne i Hercegovine, Imotske i Sinjske krajine. Smotru je otvorio župnik Slivna fra Željko Tolić, potom je pozdravnu riječ imao načelnik Općine Runović Mario Repušić, a uime Splitsko-dalmatinske-županije govorili su dožupani Anđelko Katavić i Ante Šošić, a bila je nazočna i saborska zastupnica Ljubica Lukačić. Program su vodili Ivana Matković i Ivica Prgomet.

Na smotri „Gangafest Slivno 2109“ natjecalo se više od dvadesetak skupina gangaša i gangašica (Slivno, Zmijavci, Podbablje, Strukić i sin, Mirko Lončar, Ivan Matković, Orlove Stine, Grudska ganga, Iza brda didi, Dikovača, Široki Brijeg, Sebišina, Gangaši iz pet sela, Parlovi, Šućuri, Gojko, Ruže i Zele, Udruga Runović Nova, Kud Runović, S kamena i krša zvuci, Mila, Zora i Dinka…) te guslari: Ivan Smoljko, Tomislav Smoljko, Vlado Mikulić, Ivan Jonjić, Tomislav Kovač - Strukić...

Prvo mjesto u ženskoj gangi osvojile su gangašice „Zvuci kamena i krša“, drugo mjesto „Dikovača“ a treće mjesto „Runovići“.

U muškoj gangi prvo mjesto osvojili su gangaši „Dikovača“, drugo mjesto „Gangaši iz pet sela: Vinice, Katuni, Tijarica, Kamensko, Čačvina i Lokvičići“, a treće mjesto „Orlove stine“. Pobjednicima je medalje uručila najmlađa članica „Udruge Mladih Slivno“ gospođica Ivana Kustura.

U uvodnom dijelu programa izvedena je dječja predstava „Mucalo“ a u zabavnom djelu programa nastupio je Johnny Gitara i Festivo Band, izvlačila se i tombola. Na smotri gange je nazočilo oko dvije tisuće ljudi. Gangalo se, sviralo i plesalo do zore.

 

Dragica Zeljko Selak