Svečanim programom zatvaranja kojem su nazočili predstavnici pokrovitelja i suorganizatora, javnih i kulturnih ustanova te brojna publika, 16. travnja, u Dvorani Ivana Pavla II., u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, zatvorena je ovogodišnja smotra „Dani kršćanske kulture“.

Istovremeno je dodijeljena nagrada „Andrija Buvina“, plaketa s detaljem vratnice splitske katedrale, djelo akademskog kipara Kuzme Kovačića,za izniman doprinos kršćanskoj kulturi u Hrvatskoj, Kseniji Abramović, utemeljiteljici, voditeljici i ravnateljici televizije Laudato, prve obiteljske televizije s kršćanskim vrednotama u Hrvatskoj i utemeljiteljici brojnih kulturnih i vjerskih sadržaja.

Tijekom jedanaest dana,višednevnim događanjima, kroz sedamdeset događaja, u obliku izložbi, predstava, koncerata, tribina, radionica, projekcija filmova i predstavljanja različitih projekata, predstavljena je bogata riznica hrvatske kulture, koja je kroz povijest nadahnjivala vjerom brojna svjetske i domaće umjetnike. Uz Split, domaćini ove smotre bili su Šibenik i Dubrovnik, a 15. Dani kršćanske kulture održani su u organizaciji nakladne kuće Verbum, a pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva kulture RH, Splitsko-makarske nadbiskupije, Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita, Šibensko-kninske županije, Grada Šibenika, Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika.

Domaćin svečanog zatvaranja bio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Bašić, koji je kazao, …vjerujem da je ovo završetak, a ne kraj. Ovi Dani imaju svoju svrhu, svoj cilj. Kultura je na neki način povezana sa zemljoradnjom, kultivirati, kultura, znači uzgojiti, odgojiti, čovjek je biće koje se odgaja, Čovjek je potreban odgoj u svim životnim fazama. Ove nas kršćanske vrednote definiraju i evangeliziraju, a izvor im je Isus Krist – Osoba. Zato ovu kršćansku kulturu koja se stvara, to naše kršćansko blago koje smo naslijedili treba predstaviti, a u tome se posebno istaknula ovogodišnja dobitnica nagrade gospođa Ksenija Abramović...“

Potom je sve nazočne pozdravio splitski župan Blaženko Boban, koji je kazao, da je Ksenija Abramović zaslužila nagradu, te se nada da će ova obiteljska televizija zaživjeti na prostoru u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u čemu će imati svesrdnu podršku Županije, jer Laudato televizija je prozor koji kras naš dnevni boravak, ona je svjetlo u ovom turbulentnom vremenu, zatim je naglasio, da smo u Veliko tjednu i da nas svaki dan zasipaju tužne vijesti… Prisjetio se spomen pohoda Svetoga Oca Ivana Pavla II. Hrvatskoj i na njegov nezaboravni susret s hrvatskom katoličkom mladeži u Solinu 4. listopada 1998. godine kada je kazao, 'ne vjerujte onima koji vam obećavaju lagodan život, spas je u Križu, zato se prionite poslu'.

U ime Grada Splita i gradonačelnika Andre Krstulovića, nazočne je pozdravio Mate Omazić.

U obrazloženju nagrade, mr. Petar Balta, glavni urednik nakladne kuće Verbum, istaknuo je kako Ksenija Abramović, na različite načine promiče kršćansku kulturu. Utemeljila je Laudato televiziju, prvu obiteljsku televiziju u Hrvatskoj s kršćanskim vrijednostima, a koja je počela emitiranje u Hrvatskoj i BiH za Božić 2015. Utemeljiteljica je udruge „Ime dobrote“, čija je osnovna misija istinito informiranje koje će promicati zauzetost za boljitak hrvatskog naroda i produbljivanje vjere. Urednica je na portalu laudato.hr. Vlasnica je i direktorica tvrtke ETNA d.o.o., osnovane 1990. i specijalizirane za razvoj i implementaciju financijskih aplikativnih rješenja. Vlasnica je galerije hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato“,   osnovane   2003. godine, s ciljem promoviranja hrvatske kulturne baštine. Članica je Udruge HKK - kreativne i kulturne industrije. Bila je članicom organizacijskog odbora građanske inicijative U ime obitelji, te je aktivno sudjelovala u odlukama i pripremi referenduma čiji su rezultati polučili to da danas u 62. članku, stavku 2. Ustava Republike Hrvatske stoji da je brak životna zajednica žene i muškarca. Dobitnica je međunarodne nagrade Global Leadership Award za 2014. godinu, koju zajedno dodjeljuju organizacije Leadership Institute, Bow Group, World Congress of Families i Institut de Formation Politique. Nagrada joj je uručena u travnju 2014. godine, na svečanoj dodjeli na koledžu Wellington u Berkshireu, u Velikoj Britaniji. Festival Trsat 2015. dodijelio joj je posebno priznanje za produkciju audiovizualnog stvaralaštva. Dobitnica je godišnje nagrade Hrvatskog društva katoličkih novinara, za projekt Obiteljske Laudato TV, u 2017. godini. Croatian Women’s Network/Mreža hrvatskih žena dodijelila joj je godišnju nagradu ‘Utjecajne hrvatske žene’ u 2018. godini. Dobitnica je više stotina priznanja za humanitarni rad. Održala je više predavanja u Republici Hrvatskoj na temu Ljudsko dostojanstvo i zdravo poduzetništvo, zaslužna je za kulturni proizvod, suvenir škrinjicu sv. Šimuna, čiji se original čuva u Zadru, kao i niz drugih nagrada i priznanja,…“

Nagradu je dobitnici uručio član savjetodavnog vijeća Josip Botteri-Dini.

Ksenija Abramović je izrazila svoje oduševljenje i zahvalnost što je primila ovu nagradu, kazavši „kad vidimo kroz protekle godine tko su dobitnici nagrade, lijepo je biti u takvom društvu“.

Direktor nakladničke kuće Verbum Miro Radalj na kraju svečanog zatvaranja zahvalio se svim autorima i kreatorima, sudionicima i posjetiteljima te istaknuo kako su Dani kršćanske kulture bili svojevrsna priprema za Uskrs, te je izrazio radost što je na smotri i ove godine bila puno iznimno vrijednih sadržaja, koji je posjetilo oko deset tisuća posjetitelja.

Svečanost zatvaranja glazbeno je popratio Trio Concerto, sopranistica Branka Pleština Stanić, sopranistica Ida Bilić uz orguljaša Mira Jankova.

Dragica Zeljko Selak