U Muzeju grada Kaštela, u srijedu 6. ožujka otvorena je gostujuća izložba “Tradicijsko obuvanje i obuća u dubrovačkom kraju“ iz fundusa Etnografskog muzeja u Dubrovniku u Muzeju grada Kaštela u kaštelu Vitturi.

Autorica izložbe je voditeljica Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja Barbara Margaretić, dok je autorica postava izložbe kustosica Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja Ivona Michl.  Asistentica na izložbi: Marija Vraničić.Izložbu prati katalog na hrvatskom i engleskom jeziku. Izložba će u Muzeju grada Kaštela ostat otvorena do 26. ožujka 2019. godine.

Gostovanje izložbe „Tradicijsko obuvanje i obuća u dubrovačkom kraju“ u Muzeju grada Kaštela ostvareno je u okviru Kulturno povijesnog odjela muzeja i međumuzejske suradnje na razmjeni izložbi koja je među muzejima već ostvarena. U ovoj godini planirano je i uzvratno gostovanje Muzeja grada Kaštela i Etnografskog muzeja Split u Etnografskom muzeju u Dubrovniku sa izložbom „Povismo i sukno – kaštelansko tradicijsko ruho“.

-Izložbom  je predstavljen način obuvanja rasprostranjen u dubrovačkom kraju, od posljednjih desetljeća 19. do sredine 20. stoljeća, gdje se u svakidašnjim prigodama nosila troslojna obuća (vunene bječve, nazuvci i opanci), značajna za dinarsku kulturnu dio, dok su za blagdanske i svečane prigode nošene pamučne bječve i plitke crvene ili zelene crevlje, izrađene od meke kože. – kazali su priređivači.

Posebno su istaknuti bili pleteni dijelovi obuće za prste – naprsci, koji se ističu brojnošću, tehnikom izradbe, ali i vrlo posebnim ornamentima, naglašenima upečatljivim koloritom. Naprsci su najvećim dijelom iz Dubrovačkog primorja, no kako bi se što bolje naglasile njihove sličnosti i razlike s obzirom na ukrasne motive i tehnike izradbe, bili su izloženi i primjerci koji su se nosili u Konavlima, te na otoku Mljetu.

Među nazuvcima se posebno ističu oni iz sela Ošlje u Dubrovačkom primorju, koje odlikuju raznovrsni ornamenti ispleteni u više boja. S druge strane, ukrasna šara mljetskih nazuvaka najčešće je izrađena samo od vune crne ili smeđe boje, što dodatno naglašava ljepotu jednostavnosti ukrasa, dok  ukrasi i nazivlje na konavoskim nazuvcima oponašaju vez utkanicu s prsa ženskih košulja.

Cilj izložbe je predstaviti i valorizirati do sada zanemarenu temu tradicijskog obuvanja u dubrovačkom kraju, a time i tehniku pletenja kao jednu od tehnika ženskoga tekstilnog rukotvorstva.

 

Dragica Zeljko Selak