Tradicionalno na pokladni utorak, 5. ožujka, pred Pepelnicu i početak korizmenog vremena, šetnjom na splitskoj Rivi, završili su poznati „Slivanjski mačkari“, koji su započeli sa središnjom i glavnom feštom, u nedjelju, 3. ožujka u „Centru Slivna“, gdje ih je, uz odane gledatelj, koji su uvijek spremni na vesele mačkarske dosjetke i šale, izvorne obrazine (krabulje i maske) i druženja s dragim prijateljima i gostima, dočekala uspavana Biokova pod bijelim pokrivačem i zimsko proljeće.

Ove godine, tim slavnim vladarima slivanjskog kraja u pokladno vrijeme: „Didu“, „Babi“, „Turčinu“, „Ciganki“, „Cigi“, „Đavlu“, „Likaru-Doturu“ „Curi“ „Oficiru“ i drugim likovima, pridružili su se i, u središtu pozornosti bili: Donald Trump, Kolinda Grabar-Kitarović i korejski predsjednik „Kim Jong-un Kim“, koji su, uz obilnu trpezu, sklapali uspješne dogovore. Paradiranje je započelo tradicionalno nakon župne mise u 10 sati, na seoskom glavnom trgu zvanom Kadrma. Dok su predsjednici triju država sklapali dogovore, dotle je jedna „Baba“ vozala propale izraelske zrakoplove F16. Ostale ‘babe’ su tražile rasada rašćike, kojeg „nigdi ni za lika“ i u stopu, grintajući, pratile svoje „Didove“, koji se „po stare dane“ odaju švalerluku, ganjaju, osobito ženski svit. Na jednoj strani je jedan vridni „Cigo“ popravljao i opravljao nove cipele i raskuživa smrdljivim sumporom zrak protiv buva i ostale gamadi koje napadaju intradu u polju, a na drugoj strani je „Likar“ u svojoj torbi nosio razne likarske aparate i preparate, slušalicu za pluća i razne sedative za umirenje… i imao je pune ruke posla, jer sve je oko njega vrvilo od „bolesnih“, uz onu poznatu slivanjsku i imotsku izreku: „Radi ko da si jučer umro, a jidi koda ćeš sto godina živit“.

Dok su neumorni „Đavli“, kao i uvijek, po starom uvriježenom običaju, tražili svoj „plijen“, a najslađe im je napastovati mlade divojke i žene, dotle su mali pomoćnici „Vražići“ lovili djecu. Bilo je tu dosta posla za njih. A bilo je posla i za gospodina „Fitnes“, jer sve je danas, usporeno, umorno od pretjeranog sidenja i zatvorenog prostora, te danas iskoristiše prigodu, poslušaše stručne savjete i na licu mjesta vježbaše za lijep izgled i dobro zdravlje.

Pojavio se u skupini i mladi „Fratrić“, što nije uobičajeno u Slivnjski mačkarima.

Premda je broj slivanjskog puka u Slivnu, znatno se smanjio jer Slivanjci se raseliše diljem svijeta, još uvijek, okupljaju se Slivanjci sa svih strana, jer u njima živi živa želja i volja, ljubav i tradicija, za tim nadaleko poznatim mačkarima. Mnogo se toga promijenilo od naraštaja čije su obrazine i odjeća bile plod cjelogodišnje kućne radinosti do modernih naraštaja koje svoje maske uglavnom kupuju, no želja da se sačuva i njeguje tradicija i dalje uspješno odolijeva izazovima suvremenog i modernog doba. Slivanjske mačkare i slivanjski običaji - još traju!

 

Dragica Zeljko Selak