U dvorani Hrvatske kulturne zaklade - Hrvatsko slovo u Zagrebu održana je tribina o Kati Šoljić, Majci Hrabrost, kako su je zvali, a u povodu desete obljetnice njezine smrti. Tom prigodom, prikazan je i dokumentarni film Mladena Pavkovića „Tako je govorila Kata Šoljić“, snimljen godinu dana prije njezine smrti.

O gospođi Šoljićm među ostalim su govorili prof. dr. sc. Zvonimir Šeparović, Anton Kikaš, Stjepan Šešelj i Mladen Pavković. Osobiti obol ovoj svečanosti dale su članice Udruge „Majke hrvatskih sokolova“, udruge, koju je i osnovala Kata Šoljić, a koje i dalje marljivo rade na čuvanju uspomene na ovu hrabru ženu, majke četvero poginulih hrvatskih branitelja, odnosno na čuvanju i promoviranju vrednota majčinstva kao najvećeg zaloga hrvatskog naroda.

Pjevački zbor „Hrvatska baščina“, pod vodstvom Jasenke Polić Biliškov, na veliko oduševljenje izveo je nekoliko domoljubnih pjesama, koje je Kata obožavala.

-Ova je večer posvećena svim majkama, a poglavito onima koje su izgubile svoje najmilije u Domovinskome ratu – rekao je Anton Kikaš, koji je za ovu prigodu stigao iz Toronta, na čijoj će televiziji biti prikazana i ova tribina.

Prof. Šeparović je pak dodao da država mora i treba više vrednovati žrtvu tih i takvih žena, dok se Mladen Pavković založio da jedna od najponosnijih majki u Hrvata dobije svoju ulicu i spomenik i u Vukovaru.

Na kraju tribine, Kikaš i Šešelj su Pavkoviću svečano uručili Priznanje Hrvatskog slova i Cratice Tv iz Toronta, dok mu je posebno priznanje predao prof. Šeparović, koji je svoj govor počeo ovako: Da nema Pavkovića, trebalo bi ga izmisliti!

Veliko priznanje Pavković je dobio i od dr. Andrije Hebranga, koji je uz ostalo u svojoj poruci napisao: „Povodom dodijeljenog Vam priznanja primite moje iskrene čestitke! Nema nikoga tko se bori za hrvatske istine kao Vi. U ovom mraku demokracije i carstvu cenzure Vi probijate sve barijere i omogućavate istini da nađe put do hrvatskih duša. Hvala Vam na tome i neka Vam ovo priznanje bude podstrek za nastavak!

 

Danijel Špehar