Tradicionalno Trogirsko kulturno ljeto ove će godine između 5. srpnja i 2. rujna doživjeti svoje 48. izdanje. U gotovo dva mjeseca, stanovnici Trogira i njihovi gosti imat će prigodu uživati u 40-ak različitih događanja, od koncerata, festivala, predstava, izložbi, ribarskih fešta, sportskih natjecanja…

Priređivači TZ Grada Trogira i Grad Trogir osigurali su nastupe najeminentnijih domaćih izvođača te tako dignuli ovu kulturnu smotru na još jednu razinu više.

„U naš grad ovog ljeta dolazi niz zaista zvučnih glazbenih imena domaće pozornice. Imat ćemo priliku uživati, među ostalim, u koncertima Nine Badrić, Massima i, ako zdravstveno stanje pjevača to dopusti, Parnog valjka. Nastupit će još i vrhunski mladi tenor Marko Škugor, a Petar Grašo pjevat će u sklopu koncerta “Klape pivaju, pisma liči”. Bit će tu i zabavne, i urbane i klasične glazbe. Za svakog po nešto“, rekao je dogradonačelnik Viktor Novak.

Trogirsko ljeto bogatije je za neke nove smotre. Osim već poznatog festivala elektronske glazbe, “Moondance”, tijekom kojeg će Kula Kamerlengo 9., 10. i 11. kolovoza postati diskoteka na otvorenom, trogirska kamena ljepotica po prvi put bit će kulisa “Kula Kula” festivalu s TBF-om kao headlinerima (13. srpnja). Ipak, središni i najprestižniji događaj Trogirskog kulturnog ljeta i ove će godine biti Opera selecta. Radi se o projektu koji je Udruga sv. Jakov započela prije deset godina i koji je do danas postao jedan od najprestižnijih događaja ovog tipa na otvorenom, ne samo u Hrvatskoj nego na cijelom Mediteranu. Deseto jubilarno izdanje festivala 29. srpnja u Trogir dovodi neke od najpoznatijih svjetskih opernih pjevača.

„Osim što će povodom desete godišnjice kao svojevrsna retrospektiva nastupiti izvođači koji su do sada bili zvijezde Opere selecte, premijerno nam nastupa slovački tenor Pavol Breslik, jedan od najpoznatijih tenora današnjice koji u Trogir stiže odmah nakon nastupa u londonskoj Royal opera house. Vjerujemo da će se i ove godine kao i uvijek tražiti karta više“, istaknula je dogradonačelnica Ruža Kovačević Bilić, u svom prigodnom govoru, na konferenciji za novinare, koja se održala u prigodi 48. Trogirskog kulturnog ljeta, koje će započeti 5. srpnja koncertom klape Kontra na glavnom gradskom trgu.

 

Dragica Zeljko Selak