Desetu godinu u nizu na blagdan Nevine dječice, u četvrtak 28. prosinca, u organizaciji Muške klape sv. Mihovil iz Prološca te župnog ureda Proložac održan je jubilarni božićni koncert klapa.

Nakon sudjelovanja u organiziranju božićnih koncerata ovog mjeseca diljem Imotske krajine, najprije u Lokvičićima, a potom u Imotskom, Podbablju i Poljicima, muška klapa Proložac koja uspješnim nastupima već dvanaest godina ponosno pronosi ime svoga nebeskog zaštitnika sv. Mihovila organizirala je koncert i u domaćem Prološcu.

Župna crkva Sv. Mihovila bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, a uz izvođače kojih je ove godine bilo iz čak osam klapa te Dječjega i Mješovitog zbora župe Proložac radosno su pjevali taktove najljepših božićnih pjesama koju baštini domaća glazbena tradicija. Koncert je počeo pozdravnim riječima župnika fra Vinka Gudelja koji je izrazio dobrodošlicu svim izvođačima, ali i pristiglim vjernicima kojih je i ove godine bilo iz cijele Imotske krajine, a nakon župnikovih pozdravnih riječi koncert su otvorila djeca iz Dječjeg zbora župe Proložac pod ravnanjem s. Terezine Bašić. Potom su nastupili članovi Mješovitog zbora župe Proložac, također pod ravnanjem svoje voditeljice s. Terezine.

Iza nastupa zborova započeo je klapski dio koncerta koji su otvorili domaćini iz klape Sv. Mihovil iz Prološca otpjevavši dvije božićne skladbe, tradicionalnu dalmatinsku pučku pjesmu „Veseli se Majko Božja" te „Gloria in Excelsis Deo". Nakon domaćina nastup su imali djevojke iz ženske klape „Zvizdan" iz Posušja koja djeluje šest godina, a potom je nastupila imotskoj publici dobro poznata klapa „Bratovština sv. Stjepana" iz Gorice-Sovića. Nakon njih nastup su imale imotskoj publici također poznate djevojke iz ženske klape „Murtela" iz Dugopolja.

Potom su nastupili članovi muške klape „Grga" iz Posušja, a iza njih najmlađi po klapskom stažu članovi muške klape „Duare" iz Zadvarja. Posljednja dva nastupa bila su rezervirana za žensku klapu „Ankora" iz Podstrane koja je osnovana godine 2009. u svrhu promicanja kulturno-turističkih vrijednosti te općine nadomak Splita, a za kraj su se predstavili pjevači iz klape „Pasika" iz Kostanja koja će 2018. godine proslaviti dvadesetu obljetnicu rada.

Za kraj glazbenog dijela klape iz Splitsko-dalmatinske županije i susjedne Hercegovine zajedno sa članovima Dječjeg i Mješovitog pjevačkog zbora župe Proložac, prepunom crkvom otpjevali su božićnu pjesmu „Narodi nam se", najsvečanije čestitajući Prološcu i njegovim vjernicima, ali i svim pridošlim za ovu prigodu najradosniju kršćansku svetkovinu - Božić.

Po završetku glazbenog programa nakon zahvale župnika fra Vinka Gudelja svima je zahvalio njihov voditelj i jedan od pokretača tog koncerta Milan Meter koji je uručio zahvalnice i darove, zahvalivši u prvom redu svim izvođačima, župniku fra Vinku te načelniku Mati Lasiću i donačelniku Jakši Bubalu te općini Proložac koji nesebično pomažu rad klape i održavanje koncerta. 

 

M.B.