Suvremena hrvatsko francuska umjetnica, akademska kiparica Georgette Ponte, istaknuta je pripadnica mlađe generacije umjetnika, vrijedno i kontinuirano doprinoseći svojim opusom aktualnim gibanjima i rezultatima, izazivajući zanimanje javnosti.

Gospođo Ponte, suvremena ste hrvatska i francuska umjetnica, diplomirali ste na zagrebačkoj ALU.

-Diplomirala sam na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2014. godine u klasi prof. Peruška Bogdanića čime sam stekla naziv magistra kiparstva.

Imali ste i vrlo zanimljiva istraživanja.

-Istraživanja sam zasnivala na rodno/spolnoj analizi ženskog tijela. Svojim radovima istražujem društveni pritisak nasuprot istinskoj potrebi. Umjetno umjesto prirodnog-neprirodno umjesto istinitog.

Vi ste i slikarica.

-Kako i u kiparstvu tako i u slikarstvu prikazujem tijelo kao medij za istraživanje različitih ljudskih osjećaja. Izbjegavam svaku sugestiju, bez lica. Posvećujem se formalnom istraživanju.

Kako pristupate motivu?

-Inspiracija-istraživanje-stvaranje.

Kako vidite, doživljavate suvremenu umjetnost?

- Ne postoji čvrst okvir za suvremeno i ne postoji pravilo za njenu prisutnost  Trudim se shvatiti umjetnikova propitivanja umjetnosti, društva i svakodnevnice. Bitan je kontekst u kojemu se pojedini rad obraća. 

Koliko je izlaganje važno za umjetnika?

-Smatram da je od velike važnosti za umjetnika izlaganje radova jer se tako jedino može približiti publici i prikazati ono što on doista jest.

Vaš omiljeni motiv?

-Ljepota i ružnoća jednako opstaju u tijelu-zato je ono za mene uvijek poseban motiv.

Što je novo u atelijeru?

-Nakon aktova, portreta, energičnih ajmo reći muških poteza dolazi inspiracija u glazbi. Inspiracija u plesu kojeg volim. Slikarstvo i glazba.....pregršt boja, razigranosti, nježnosti...ženstvenost.

Osjećaji koji se otapaju na platnu.

Planovi, izložbe, monografije...?

-Pripremam se s novim ciklusom predstaviti izvan Hrvatske,.imam u planu nekoliko projekata ali za sada neka to bude tajna.

 

Miroslav Pelikan