Akademski slikar iz Dubrovnika Maro Kriste, neumorni je tragač za onom, jedinom pravom slikom, o kojoj počinju sanjati svi mladi umjetnicu nakon Akademije likovnih umjetnosti, stojeći na ulazu u prostor koji bi trebao predstavljati mistični prostor prvog atelijera.

Maro je odmah zakoračio u dubinu atelijera, neprekidno istražujući, od kolora do motiva, od formata do podloge, stvarajući, kontinuirano slikajući, ne ispuštajući kist iz ruke, ne odmičući se od štafelaja.

Maro Kriste je kao aktivni, istaknuti pripadnik srednje generacije, realizirao vrlo kompleksan opus, posvećen većinom vječnom motivu, Dubrovniku ali i mnoštvu teško vidljivih, opazivih detalja iz svakodnevnih trenutaka življenja, njegujući vrlo snažan kolorizam, odrješit potez, ugrađujući u svaku sliku ne malu količinu osobne, autorske energije, koja se itekako osjeća u susretu sa svakom njegovom slikom.

U novom ciklusu Maro se zadržao na krovovima Grada, prateći pomno njihove linije, ravnine i ovale, slijedeći krivine i vertikale, lutajući pogledom od kuće do kuće, od krova do krova, na kojima strše, uspinju se uvis, dimnjaci, zvonici, tornjevi, ispod kojih drijemaju raznoliki prozori, poluzatvoreni, poput očiju. Eh, da je nekako njih moći prisiliti, zamoliti da ispričaju koju davnu priču, odgonetnu tajnu, zamrše istinu, ponove laži i istine koje su prohujale pored ili kroz njih.

Raznoliko bojom tretirane, plohe arhitekture uklopljene su u jedinstvenu cjelinu, sačinjenu od bezbrojnih, stvarno teško izbrojivih fragmenata, izvorno raznovrsnih i suprotstavljenih, na kraju u taljenju povijesti pretvorenih u čvrstinu.

Kuće i propinjući dimnjaci, višekatnice, palače, crkve i vitki zvonici, miruju na uljima Mara Kriste, možda snuju,možda predviđaju nove događaje koji će zaogrnuti i njihov grad i njih same ili će to biti veselje samo, cvijeće koje se rasipa po ulica i pjesma trubadura.

Na slikama Mara Kriste očitava se složena atmosfera motiva, prozirni ali opipljivi tragovi događanja što čine Povijest naprosto izviruju iz nanosa boje.

Slikarstvo dubrovačkog umjetnika, akademskog slikara Mara Kriste osebujno je, posve iskreno, izrazite geste, bogatog živopisnog kolorizma, uvjerljivo i dojmljivo.

Novi opus ulja srednjih i većih formata skladno se uklapa u jedinstveni ciklus dubrovačkog umjetnika, na tragu je autorovih težnji.

 

Miroslav Pelikan