Vlado Martek, najzastupljeniji je domaći umjetnik u fundusu Muzeja suvremene umjetnosti, filozof i kroatist po struci, bibliotekar po zanimanju, izgradio je izniman, specifičan i neponovljivi autorski opus u proteklim desetljećima. Zanimanje za njegovo djelo i djelovanje Grupe šestorice nije prestalo do danas. Sredinom srpnja predstavlja se obimnom i složenom izložbom u splitskoj palači Milesi.

-Izložba se otvara 14.7.2018.

-Izložba se otvara, na početku Splitskog ljeta, 14.7.2018. i biti će otvorena mjesec dana. Izvrstan termin, koji svaki umjetnik može samo poželjeti da bi prezentirao što radi.

-Što izlažete?

-Izložba je pomalo retrospektivnog karaktera, s radovima od sedamdesetih godina do danas. Izlažem preko 200 radova koji zorno govore o „slučaju Martek“. Prostor je na dva kata. Radovi će biti i na zidovima ali i u vitrinama. Uz izložbu će biti objavljen i katalog s osamdesetak stranica, s oko četrdeset reprodukcija,prvi tekst piše Tonko Maroević i Željko Kipke. Oni govore o mojim umjetničkim razmišljanjima.

-Zašto „slučaj Martek“?

-Slučaj Martek- kao autor želim biti autoironičan., on sugerira autorovu otvorenost.

-Je li se promijenio odnos prema Vama, prema Vašem djelovanju?

-Odnos prema mojoj umjetnosti-promijenio se i nije se promijenio, to je stav publike. Sada su moji radovi puno pristupačniji. GRUPA ŠESTORICE JE TRAŽILA OZBILJAN PRISTUP PUBLIKE.

-Jeste li bili avangarda?

-JESMO, BILI SMO AVANGARDA., pogotovo za ovu sredinu.

Preferirali smo ulicu i zato smo bili avangarda, bilo je rizično i bilo je autodestruktivno i postojala je opasnostr da sami sebe izgubimo u tome, da se potrošimo. Nastupe na ulici morate stalno graditi s nečim novim. Većina komentara bila je negativna.

-Ima li danas avangarde u hrvatskoj umjetnosti?

-Nisam siguran. Umjetnost je jedna od stvari kao i sve ostalo.Avangarda je idealizam čovjeka čiji je korijen u unutrašnjosti čovjeka.

 

Miroslav Pelikan