U predivnom ambijentu Brown Beach House hotela na Čiovu održana je press konferencija jubilarne desete Opere Selecte koja je na rasporedu u nedjelju, 29. srpnja u 21 sat u Kuli Kamerlengo, na jednoj od najljepših pozornica na Mediteranu.

Događaj koji je u posljednjem desetljeću podignuo ljetnu kulturnu ponudu Trogira na najviši nivo i postao brend grada, u njegovom će desetom izdanju uveličati petero vrhunskih opernih izvođača koji su jednoglasno najavili program kao – the best of svjetske opere.

Radi se o umjetnicima koji su već nastupali na Operi Selecti, a ponovno su izabrani prema glasovima publike kao oni koji su ih se najviše dojmili. Jedna od njih, Ruskinja Anna Samuil, ponajbolja je svjetska sopranistica i prvakinja pozornica La Scala u Milanu, Metropolitan u New Yorku Državne opere u Berlinu, Münchenu, Dresdenu i Hamburgu, u opernim kućama u Valenciji, Lyonu, Tel Avivu i Tokiju te je sa svim počastima pozvani gost na međunarodnim festivalima, gdje je ostvarila veliki uspjeh. Anna Samuil nastupila je premijerno u Trogiru 2016. godine,najtraženija je sopranistica svoje generacije

- Kada sam bila u Trogiru prvi put 2016. godine, oduševila sam se. Poznavala sam Jadran otprije samo s talijanske strane, no ovo ovdje je neusporedivo ljepše. Kula Kamerlengo je prekrasna kulisa, sjajne akustike u kojoj će se čuti isključivo naš prirodni glas. Bit će to sjajan operni događaj - najavila je Anna Samuil.

Vodeći meksički bariton Alfredo Daza vratio se u Trogir nakon dvije godine i također dijeli oduševljenje gradom, Kulom.. Poznat po svojim interpretacijama talijanskog repertoara te redovito nastupa na najpoznatijim opernim pozornicama svijeta kao što su Staatsoper Berlin, National Theatre Tokio, San Francisco Opera, Canadian Opera Company u Torontu, Teatro dell'Opera di Roma, Washington National Opera i New York City Opera. Alfredo Daza nastupao je na Operi Selecti 2016. godine.

- Već sam to rekao i ponovit ću - Želim živjeti ovdje! Obožavam ovo mjesto, ljudi su posebno srdačni i mislim da je to sličnost između Meksikanaca i Hrvata. Odabrao sam i neke meksičke pjesme za program Opere Selecte i samo mogu reći da će to biti jedan super koncert - rekao je Alfredo Daza.

Vodeći ruski bas Aleksei Tanitovski već je nekoliko puta nastupao u Trogiru i tako pripomogao da Opera Selecta postane ono što danas jest. Jedan od najsjajnijih predstavnika svoje generacije, dobitnik je mnogih prestižnih nagrada na međunarodnim pjevačkim natjecanjima. Njegov moćni, tamni, duboki glas, velikog raspona i dinamike osigurao mu je vrhunski međunarodni ugled. 2013. godine, gospodin Tanovitski bio je gost Opere Selecte

- Trogir me apsolutno očarao i sretan sam što sam mogao biti dio ovog projekta. U počecima je to bilo zanimljivo i uzbudljivo, morali smo praktički "izmisliti" sve, od pozornice do rasvjete, no danas je to zaživjelo u veliki događaj. Proputovao sam cijeli svijet i mogu reći da je Hrvatska najljepša - istaknuo je Aleksei Tanitovski.

Pavol Breslik, slovački tenor je čija je zvjezdana karijera započela kada ga je kritika u Opernwelt magazinunazvala "najperspektivnijim pjevačem godine". 2000. godine osvojio je prvu nagradu na međunarodnom natjecanju Antonin Dvorak u Češkoj. Od tada je nastupao na svim najznačajnijim opernim pozornicama svijeta kao što su Metropolitan Opera, Berlinska državna Opera, Royal Opera House, Paris Opera i Salzburg Festival. On prvi put nastupa na Operi Selecti. Dio je to tradicije prema kojoj svake godine jedan izvođač ima premijeru pred trogirskom publikom.

- Kada sam dobio poziv od Anne Samuil da nastupim, bio sam u dvojbi jer dvije godine nisam bio na odmoru i htio sam da to bude ovo ljeto. Na kraju sam pristao i sretan sam zbog toga. Iako je nama izvođačima najzahtjevnije pjevati na otvorenom, čuo sam da u Kuli to sjajno zvuči tako da se jako veselim nastupu - rekao je Pavol Breslik koji je ovom prigodom zapjevao jednu od najpoznatijih arija, O sole mio.

Na pozornici Kule Kamerlengo pridružit će im se još i ruska mezzosopranistica Elena Zaremba, operna diva i jedna od najpoznatijih mezzosopranistica današnjice. Tijekom svoje karijere, vođena svojim jedinstvenim talentom, često je nastupala s tenorima koji su posebno obilježili modernu svjetsku opernu scenu, Lucianom Pavarottijem, Plácidom Domingom i José Carrérasom. Zaremba je premijerno nastupala u Trogiru 2012. godine. Dobrodošlicu izvođačima je izrazio gradonačelnik Trogira Ante Bilić.

- Zbog svoje bogate povijesti i kulturne baštine Trogir zaslužuj ovakav događaj. Opera Selecta je sad već postala prava tradicija, postala je brend kojeg želimo usko vezati s brendom grada. Zaista nije mala stvar da ugošćujemo umjetnike koji su autoriteti svjetske opere i koji regularno nastupaju i milanskoj La Scalli, Metorpolitanu u New Yorku ili u Royal Opera House u Londonu i možda ću zvučati lokal patriotski, ali meni je naša Kula ljepša od svih svjetskih pozornica - rekao je gradonačelnik Bilić i uručio poklone izvođačima u ime Grada Trogira, a tenor Breslik odlučio je da će nastupiti u Geninoj košulji koju je dobio.

Izvođače su pozdravili još u ime organizatora Natalija Vukelić i Vinko Buble iz Udruge sv. Jakov koja od samog početka s velikim entuzijazmom čini da ovaj hvalevrijedan projekt traje i raste iz godine u godinu.

Napomenimo još kako će izvođači nastupiti uz glasovirsku pratnju vrhunskih pijanista, prof. Olge Cinkoburove i Matthiasa Samuila te uz recital dramskog prvaka Joška Ševe.

Ulaznice za deseto izdanje Opere Selecte mogu se kupiti upravo u Kuli Kamerlengo te u uredu TZ-a Grada Trogira na sam dan koncerta.

Dragica Zeljko Selak