Tradicionalna književno-glazbena manifestacija »Susreti pod hrastom«, ove godine posvećena pokojnom pjesniku Krešimiru Šegi, održana je u petak, 28. srpnja, u Čerinu.

Organizirali su je Ogranak Matice hrvatske u Čitluku, Župa sv. Stjepana Prvomučenika – Čerin i Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne (DHK HB).

Ideja vodilja za pokretanja Susreta 2005. bila je oživljavanje uspomene na pokojnog fra Janka Bubala koji je 32 godine bio na službi u župi Čerinu i rado se susretao s prijateljima i književnicima ispod hrastova u župnom dvorištu.

U ime organizatora dobrodošlicu okupljenima poželjeli su fra Tihomir Bazina, župnik župe sv. Stjepana Prvomučenika – Čerin, prof. Ivan Sivrić, predsjednik DHK HB i prof. Andrija Stojić, predsjednik Ogranka Matice Hrvatske u Čitluku.

Svojim dolaskom proslavu je uveličao akademik Luko Paljetak, a uz velikana hrvatskog pjesništva u programu su još nastupili: Anita Martinac, koja je ujedno bila i moderatorica, fra Miljenko Stojić, Ivan Sivrić, Ivan Baković, Ante Bošnjak, Stanko Krnjić, Miljenka Koštro, Snježana Vesna Lovrić i Ivo Raguž.

Glazbeno su manifestaciji doprinijeli učenici Osnovne glazbene škole Brotnjo iz Čitluka.

Akademik Luko Paljetak naglasio je da je Krešimir Šego svojim pjesništvom gradio kuću riječi.

-Njegova zbirka »Stojna kuća« nadživjet će ga i svrstati na značajno mjesto u hrvatskom pjesništvu - istaknuo je Paljetak.

 

M.J.