Dokumentarni film "Sve je bio dobar san" redatelja Branka Ištvančića uvršten je u selekciju 3. PerSo Perugia Social Film Festivala koji se održava u Italiji u gradu Perugia od 23. rujna do 1. listopada 2017.

Film "Sve je bio dobar san" će biti prikazan u četvrtak 28. 09. 2017. u 21,30 sati u kino dvorani PostModernissimo Cinema u konkurenciji od 7 filmova iz cijelog svijeta koji se natječu u glavnom programu PerSo Award.

Cilj ovog festivala je prikazivanje filmova različitih aspekata i najširih društvenih značenja kroz socijalni karakter i svijet realnosti putem filmskog prikaza. Festival se fokusira na inovativne dokumentarne stilove i njihovu sposobnost u spajanju različitih filmskih žanrova. Pet natjecateljskih sekcija (dugometražni dokumentarni film, kratki dokumentarni film, remek djela, promotivni dokumentarci i dokumentarci nastali na području Umbria) natječu se za nagrade o čemu će odlučivati međunarodno poznati stručni žiri.

Potresan, intiman i dirljiv dokumentarac "Sve je bio dobar san" proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolazak mladog francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu, tragiku obrane grada Vukovara kao i mučeničku smrt na Ovčari, a sve kroz vizuru njegove majke Lyliane Fournier. Ona u filmu traga za informacijama kako bi došla do posmrtnih ostataka svojeg sina. 

Pokretači ovog značajnog projekta su autor filma Branko Ištvančić i producent Antun Ivanković. Tijekom prošle godine film je prikazivan u digitaliziranim kino dvoranama diljem Hrvatske, izazvao je veliki interes, a pogledalo ga je preko 15000 gledatelja, što je izniman rezultat za jedan domaći dokumentarac. Ovaj autorski dokumentarac koji na drugačiji način promiče istinu i vrijednosti Domovinskog rata snimljen je u produkciji Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, Udruge Dr. Ante Starčević iz Tovarnika, Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana iz Zagreba i u koprodukciji sa HRT-om. Projekt je nastajao uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Zaklade Adris i Vukovarsko srijemske županije. Na snimanju filma koje je trajalo nekoliko godina sudjelovala je brojna profesionalna filmska ekipa i drugi suradnici koji su doprinijeli realizaciji filma.

Film je premijerno prikazan 17. veljače 2016. godine u prepunoj dvorani kina Europa u Zagrebu, a nakon toga je izazvao neviđen interes u javnosti.

Nakon što je uvršten u deset finalista u konkurenciji za uglednu nagradu URTI Grand Prix for Autor's Documentary u Francuskoj, film je nagrađen nagradom Grand Prix za najbolji film, Nagradom za najbolju režiju i Nagradom za najbolju glazbu na festivalu Trsat u Rijeci, a na međunarodnom festivalu Beyond the Borders u Grčkoj proglašen je najboljim dokumentarnim filmom. Na prestižnom festivalu dokumentarnog filma IDFA u Amsterdamu film je uvršten u program Docs for Sale, a drugu veliku gledanost film je postigao prilikom emitiranja u prigodnom programu na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, 18. studenog 2016., kada je prikazan u prime time terminu na Prvom programu HRT-a. Na ovogodišnjem filmskom festivalu u Puli nagrađen je nagradom FEDEORA kao svojevrsnim priznanjem međunarodnih filmskih kritičara Europe i Mediterana.

Ovaj film istakao se kao poseban projekt koji promiče vrijednosti Domovinskog rata u Hrvatskoj i svijetu o čemu svjedoče nagrade i priznanja te veliki međunarodni uspjeh na festivalima.

 

A.I.