Glazbeno-scenski program 68. Dubrovačkih ljetnih igara donosi premijeru opere Orlando Georga Friedricha Händela s podnaslovom Metamorfoze u režiji Jánosa Szikore u petak, 28. srpnja s početkom u 21:30, u magičnom ambijentu klaustra Benediktinskog samostana na otoku Lokrumu, najavljeno je danas, 24. srpnja na konferenciji za medije, održanoj na samoj lokaciji izvođenja programa.

Ansambl pod glazbenim vodstvom dirigenta Davida Batesa čini sjajna ekipa solista: britanski kontratenor Owen Willetts koji će utjeloviti viteza Orlanda, Ivana Lazar kao Angelica, Renata Pokupić kao Medoro, Dorinda Marija Kuhar Šoša te David Oštrek u roli Zoroastra. Operu izvodi i nagradom Orlando ovjenčani Hrvatski barokni ansambl koji predvodi koncertna majstorica Laura Vadjon.

Predložak prema kojemu se libreto Orlanda razvio bio je tekst Orlando furioso Carla Capecija iz 16. stoljeća za izgubljenu operu Domenica Scarlattija sličnog naziva, koja se temeljila na epskoj poemi o borbi kršćana i Saracena, a u središtu obje opere ista je priča o nepobjedivom vitezu Orlandu koji je razdvojen između svoje ljubavi prema princezi Angeliki i vojničke dužnosti. Händelova verzija u mnogočemu je izmijenila Capecijev original, a jedna od najočitijih uvođenje je novog lika, čarobnjaka Zoroastra. Iako se opera izvorno prikazala tek deset puta, te je bila prepoznata kao izvanredna više kod kritike nego kod publike, danas se smatra remek djelom. Trajanje opere od oko tri sata u ovoj lokrumskoj izvedbi skraćeno je tako da pojedini recitativi kroz sva tri čina te instrumentalni odlomci u prvom i trećem činu u potpunosti izostaju, a ponegdje su glazbene točke djelomično okrnjene.

O vlastitom čitanju i reinterpretaciji Händelovog djela, kako i daje naslutiti podnaslovMetamorfoze, redatelj János Szikora rekao je sljedeće: “Ako želite razumjeti neku operu, kažu da se trebate izravno okrenuti glazbi. Kada sam prvi put čuo ovu operu, bilo mi je jako čudno što su njezini glavni likovi dva muškarca i dvije žene, a u partituri nema muških glasova! Ni tenora, ni baritona, ni basa. U čemu je tajna te opere? Shvatio sam da je tajna u preobrazbi. Ljudska bića uvijek žele promijeniti svoj izgled i igrati se s njim. Ovu operu vidim kao priču u kojoj se protagonisti poigravaju s vlastitim spolovima. Naša inačica opere u cijelosti se odmiče od njezina originalnog mitološkog zapleta i fokusira isključivo na odnos između muškarca i žene. Za nas je Orlando samo ime. Ne znamo sve njegove mitološke relacije, ali jako dobro znamo da je život – kao i u našoj inscenaciji – labirint koji ne daje izravne smjernice i često zbunjuje one koji žele pronaći svoj put.”

János Szikora jedna je od najznačajnijih pojava u mađarskoj suvremenoj kazališnoj umjetnosti te jedan od najistaknutijih redatelja svoje generacije. Već dulje od tri desetljeća, njegovo je umjetničko djelovanje u kazališnoj domeni obilježeno izvedbama koje resi jedinstvena vizija, inovativna vizualizacija te sposobnost sveobuhvatne analize, a sebe smatra umjetnikom koji teži “sintezi intelekta i putenosti”.Uz svoj redateljski rad, Szikora obnaša dužnost ravnatelja nekolicine najuglednijih kazališnih kuća. David Bates diplomirao je na londonskoj Royal Academy of Music te se zadnjih godina profilirao kao jedan od najuzbudljivijih dirigenata barokne glazbe i vodeća figura nove generacije njezinih izvođača, a uz brojne druge projekte i angažmane trenutno je u Francuskoj glazbeni asistent i zborovođa na Festivalu d’Aix en Provence i u Pariškoj operi. Hrvatski barokni ansambl (HRBA) najznačajniji je hrvatski ansambl specijaliziran za povijesno vjernu interpretaciju instrumentalne i vokalno-instrumentalne glazbe baroknog razdoblja i bliskih epoha, na originalnim glazbalima i njihovim vjernim replikama. Dobitnici su brojnih nagrada i priznanja, a među njima i nagrade Orlando za nastup na Dubrovačkim ljetnim igrama 2014. godine.

Prijevoz brodom na otok Lokrum uključen je u cijenu ulaznice, a polasci su iz stare gradske luke u 20:30 te 20:45 sati. Ulaznice za tri operne večeri na Lokrumu, 28., 29. i 30 srpnja, dostupne su online na internetskim stranicama Igara www.dubrovnik-festival.hr te na blagajnama u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) i u Luži. Dubrovačke ljetne igre zahvaljuju JU rezervat Lokrum na dugogodišnjoj suradnji te na podršci u realizaciji ovog programa.

M.B.