Za posjeta Ruvena Rivlina Beogradu, koji je pohodio nakon Zagreba i Jasenovca, njegov domaćin Aleksandar Vučić je kazao kako neće dopustiti umanjivanje broja stradalih u NDH, da bi odmah u nastavku licitirao s brojem od nekoliko stotina tisuća. Oluju je označio najvećim etničkim čišćenjem nakon Drugog svjetskog rata.

Retoriku je zaoštrio nekoliko dana kasnije u Bačkoj Palanci na Dan sjećanja na stradale i izbjegle Srbe, koji se obilježava istog dana kad Hrvatska slavi Oluju. Usporedio je Hrvatsku s nacističkom Njemačkom, usvrdivši kako je Hitler htio svijet bez Židova, a Hrvatska Hrvatsku bez Srba.

Hrvatski je premijer Andrej Plenković blago odgovorio kako Vučić pretjeruje! Upozorio je na činjenicu kako je Oluja značila završetak okupacije i agresije, koju je poveo Miloševićev režim, što je opet jedan eufemizam. Vučićevu zaoštrenu retoriku mnogi analitičari skloni su protumačiti predizbornim kampanjama.

Ako zaista takva retorika može koristiti nekome u izborima, onda je stvar još gora i još teža. I uopće se ne radi o prigodnim kampanjama, nego o konstanti srbijanske politike, koja se očito još nije odrekla velikosrpskih pretenzija i koja se služi oprobanim alatima i motivima o žrtvama, progonima, osvetama i vječno fašistiškoj Hrvatskoj.

Cijelu se godinu grade „dobrosusjedski odnosi“, a onda dođe dan Oluje pa se sve sruši i vrati na početak. Dok je za Hrvatsku Oluja oslobođenje od okupacije, dotle je za Srbiju to bilo tjeranje s vjekovnih ognjišta, veliki egzodus i čak genocid. Ovih dana održan je i u Hrvatskoj niz skupova na kojima se žalilo zbog stradanja srpskog stanovništva: sjednica Srpskog narodnog vijeća, pomen žrtvama Oluje u Sabornom hramu sv. Preobraženja Gospodnjeg, parostas u Mokrom Polju za šest ubijenih civila.

Valja primijetiti dosta ohrabrujućih riječi razuma. Mitropolit Porfitije: Hrvatska je za nas legitimna i jedina pravna država i činimo sve da možemo biti nazvani njezinim dostojnim građanima. Boris Milošević, zastupnik SDSS-a: Ovo je naša država, poštujmo vlastite, ali i žrtve drugih, prekinimo spiralu mržnje. Mira Nikolić, ambasadorica Srbije:

Nadmetanjem u broju žrtava udaljavamo se od cilja, a to je pomirenje. Iz izjave SNV: Treba graditi kulturu mira u kojoj nema mjesta za ideologije i politike koje su dovele do stradanja.

Međutim, nigdje se na tim skupovima i u tim riječima ne može naći ono kako je i zašto sve skupa počelo i koje su to politike (osim ustaške) dovele do rata i stradanja. Manipulacije Vučićeva tipa nastavljaju se i dalje i ne slute na dobro.

Ono što je izgovorio u Bačkoj Palanci djeluje kao prijetnja, a izgovoreno je u nazočnosti i bez komentara Milorada Pupovca, člana vladajuće koalicije u Hrvatskoj, kojemu je Vučić pravi lider, a Srbija prava domovina. Samo je na jednom drugom mjestu dodao kako historijski gubitnici hoće biti pobjednici !?

 

Josip Jović / Slobodna Dalmacija