Francuska je dobila kralja Edipa na čelu države, a Hrvatska nestabilnu vladu. Zato, nakon pobjede HDZ-a nad Mostom, koja ima okus pelina, koju su neki nazvali Pirovom, pobjedničkom likovanju nema mjesta. Pobjeda je, naime, vrlo tijesna, dobivena za dlaku u sudačkoj nadoknadi i nije baš izborena u fer utakmici. A slijedi i ona uzvratna utakmica koja će se odigrati nakon lokalnih izbora.

Za Ivana Pernara znalo se kazati da je čudak, otkačenjak, egocentrik, cirkusant, pomalo ćaknut. Od toga dojma ni sam nisam bio daleko, ali mu se mora priznati da je jedan njegov saborski govor nakon što ga iznevjerio član njegove stranke bio upravo povijesni, govor koji nikoga nije ostavio ravnodušnim, koji je dirnuo u savjest zastupnika, barem na trenutak.

No, savjest je kao munja u mrkloj noći. Bljesne snažno, ali se brzo ugasi i sve dalje ide uhodanim ritmom. Ovaj put nije glumatao, govorio je iz srca, stilski gotovo savršeno ozbiljno i duhovito, istovremeno. Govorio je o sitnim dušama, o prevrtljivosti, podložnosti, mafijaškim metodama, trgovini, licemjerju, o korumpiranosti ne samo političara nego i naroda koji osuđuje korupciju samo onda kad je na njegovu štetu.

Za formiranje solidne većine koja će biti nešto veća od jednoga glasa Andreju Plenkoviću neće biti dovoljni samo glasovi predstavnika manjina, koji su ovaj put bili najsigurniji oslonac. (Milorad Pupovac snažno je stao uz Plenkovića, a još prije koji tjedan nije želio doći ni na zajedničku komemoraciju.)

Sve je izglednije da će u koaliciju ući lukavi Ivan Vrdoljak. Ovaj se put nije htio radi zagrebačkih izbora zamjeriti SDP-u. No već sada nagovještava odmak od dosadašnjih saveznika. Njegova interpelacija o povjerenju Vladi samo je kamuflaža krajnjih namjera. Tu je još na raspolaganju i čuveni obijač tuđih automobila. I Željko Reiner ističe „inkluzivnost“ HDZ-a i spremnost na nove koalicije.

Rušenje Mosta nije bilo uvjetovano samo „slučajem Marić“. Sve se češće o družini Bože Petrova čuje kako je riječ o ekstremnoj desnici, a ti su glasovi zacijelo stigli i do Bruxellesa, što narušava HDZ-ov imidž centrističke stranke. Glasanje o promjenama zakona o HND bio je pravi test. Most protiv svih. Suverenistička monetarna politika pokleknula je pred diktatima izvana i interesima stranih banaka.

Ova preslagivanja neće moći a da se ne odraze na potporu birača te da ne okrnje prividnu homogenost vladajuće stranke. Već sada je jasno da se formira novi klub troje zastupnika iz HDZ-ova kruga, koji takva preslagivanja ne bi podržali, a možda im se pridruži još ponetko. Znakovita je izjava Mire Kovača kako Plenković tek treba objasniti raskid suradnje s Mostom!?

 

Josip Jović / Slobodna Dalmacija