Na saboru Ukrajinske Pravoslavne Crkve, održanom u subotu u Kijevu, donesen je dokument o osnivanju Crkve koja će biti neovisna o vjerskom tutorstvu Moskve, rekao je predsjednik Petro Porošenko pred mnoštvom pristaša u središtu glavnoga grada.

-Ovaj sveti dan ući će u povijest kao dan osnivanja ujedinjene autokefalne Crkve u Ukrajini. Dan naše konačne neovisnosti o Rusiji - istaknuo je ukrajinski predsjednik.

Dodao je kako Ukrajina više neće ispijati otrov iz moskovskog kaleža-

-Kakva je to Crkva? To je Crkva bez Putina. Ukrajina više neće ispijati otrov iz moskovskog kaleža - dodao je Porošenko.

Ministar kulture je nešto ranije izvijestio da je na čelo te Crkve izabran mitropolit Epifanij (39) kojeg smatraju bliskim kijevskom patrijarhu Filaretu, kojeg je Ruska pravoslavna crkva izopćila a Carigradska patrijaršija ga rehabilitirala u listopadu.

Mitropolit Epifanij, rođen je kao Sergij Dumenko u okolici Odese na jugu Ukrajine. Dosad nije bio poznat široj javnosti. Za razliku od mnogih ukrajinskih pravoslavnih čelnika koji su studirali u Rusiji, on je studij bogoslovije završio u Ukrajini i u Grčkoj, javljaju agencije.

Biskupom je imenovan 2009. a nadbiskupom četiri godine poslije.

Odluka o proglašenju neovisnosti Pravoslavne crkve u Ukrajini naljutila je Rusku Pravoslavnu Crkvu koja je osudila "raskol" i prekinula sve veze s Carigradom.

Ukrajinske vlasti su objavile da će svaka župa moći slobodno odlučiti hoće li se priključiti novoj neovisnoj Crkvi, istaknuvši da želi po svaku cijenu spriječiti "vjerski rat" u zemlji.

 

M.M