„Ako se život ne živi Božjim plućima, nema uspjeha. Trebamo prepoznati svoje mogućnosti, realno sagledati svoju budućnost, povezati se s Bogom, nikada ne odustati, već ustrajati, poput našega Modrića, najboljeg nogometaša svijeta, sanjati svoje snove, jer oni se neće ostvariti sami od sebe. Ono što danas radiš, ovisi i ono što ćeš biti sutra. Stoga, borimo se da budemo Božji, posijmo tamo gdje smo nikli, gdje nas je Život stvorio. Ako si pozvan biti roditelj, budi, i prenosi svoj žar na djecu, ne kritiziraj previše da ne izgubi povjerenje u tebe, nego, reci mu, da te njegovo ponašanje žalosti i, pruži mu ljubav da može izdržati, kako bi u konačnici na Božjem putu ostvario svoje snove. 'Tko želi biti prvi neka služi!' “ – poručio je fra Ivica Jurić, okupljenim vjernicima na blagdan sv. Mihovila u Utorima Gornjim.

U prepunoj crkvi sv. Mihovila u Utorima Gornjim, u župi Imena Isusova Čvrljevo, Šibenskoj biskupiji, koja obuhvaća mjesta (Vinovo, Utore, Kladnjice, Divojevići i Čvrljevo) svečano je u nedjelju 29. rujna, proslavljen blagdan sv. Mihovila, zaštitnika mjesta i 80. obljetnica izgradnje crkve sv. Mihovila (1938.-2018.) kao i 50. obljetnica izgradnje sakristije (1968.-2018.).

Središnje misno slavlje koje je započelo procesijom oko crkve predvodilo je dr. fra Ivica Jurić, magistar franjevačkih bogoslova i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu, u suslavlju župnika fra Ante Jurić Talaje i fra Ante Jurića. Prigodna čitanja imali su franjevački bogoslovi, koji su ujedno i pjesmom uzveličali misno slavlje (fra Filip Čogelja, fra Slaven Čeko, fra Šimun Suton, fra Ante Davor Landikušić, fra Mate Pudar i fra Stipan Vugdelija).

U svojoj propovijedi fra Ivica Jurić je posebno istaknuo potrebe svakog kršćanina „da u okvirima svojih mogućnosti nastoje razvijati i produbljivati sebe te poticati druge ljude, naročito mlađi, da se zauzmu u izgradnji današnjeg društva i svijeta po Božjim zapovijedima i taku budu Božji suradnici“, na kraju, poručivši „ kako je važno sanjati svoje snove, odnosno da treba povezati svoje planove s Bogom, kako bi na Božjem putu svjedočili svoj poziv, bilo kao roditelji, brat, sestra, prijatelj, svećenik, liječnik, političar, sportaš, bilo da si na ulici…, svatko u svom pozivu…“

Nakon svečane euharistije, slavlja se nastavilo u župnoj kući u Čvrljevu gdje je bogoslove ugostio župnik fra Ante Jurić Talaja, koji je ovom prigodom kazao, da je ovo prvi put u franjevačkoj povijesti da tri o. Jurića, rodom iz istog kraja, iz iste Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja, zajedno koncelebriraju u jednom slavlju u Dalmatinskoj zagori, i uopće.

Ugodno druženje nastavilo se u župnom dvorištu, do kasnog popodneva, uz svirku mandoline i pjesmu fra fra Ante Jurića, koji je dugo godina bio dušobrižnik za hrvatske iseljenike u Kanadi i Americi.

 

Dragica Zeljko Selak