Japanski biskupi i ove godine potaknuli su inicijativu „Ten Days for Peace" (Deset dana za mir) u spomen na žrtve atomskoga napada na Hiroshimu i Nagasaki, te kako bi podsjetili da treba zabraniti nuklearno oružje.


„Ten Days for Peace" inicijativa je koju Katolička Crkva u Japanu organizira već više od 30 godina, u spomen na žrtve atomskih napada na Hiroshimu i Nagasaki, izvršenih 6. i 9. kolovoza 1945. godine. Inicijativa je nastala nakon apela za pomirenje koji je sveti papa Ivan Pavao II. uputio upravo u Hiroshimi 25. veljače 1981. godine.

Veliki regionalni sukobi, terorizam, prijetnje nuklearnim oružjem, problemi izbjeglica, različiti oblici diskriminacije, gospodarske nejednakosti, sve to i dalje prijeti miru ljudi u cijelom svijetu, istaknuto je u poruci predsjednika Japanske biskupske konferencije nadbiskupa Nagasakija Josepha Mitsuakija Takamija.

Nadbiskup u poruci ponovno traži zabranu nuklearnoga oružja te podsjeća da su Ujedinjeni narodi usvojili Sporazum o zabrani nuklearnoga oružja, koji su ratificirale samo neke države. Zastrašivanje je pokušaj održavanja mira putem oružja, ali se time povećavaju čimbenici sukoba, kao što je neprijateljstvo, uzajamno nepovjerenje i sukob interesa. Postupno se urušavaju temelji pomirenja, mira i uzajamnoga razumijevanja, istaknuo je nadbiskup Takami.

Poglavar Papinskoga instituta za vanjske misije u Japanu o. Andrea Lembo istaknuo je u razgovoru za Vatikanski radio koliko je inicijativa poput Deset dana za mir potrebna kako bi mladi naraštaji upoznali ono što se dogodilo tijekom II. svjetskog rata, ali je važna i u znaku formacije. Važno je da mladi shvate kakve su posljedice sukoba, istaknuo je, napominjući da se još i danas umire zbog posljedica atomske bombe. Još uvijek nije siguran broj umrlih, a to je doista uznemirujuće, kazao je o. Lembo, a izvijestio je Hrvatski program Vatikanskog radija.

 

M.M.