Papa Franjo uputio je poruku sudionicima međunarodne konferencije pod nazivom „Kritično vrijeme za gradnju mostova: katolički moralni teolozi danas" koju je u Sarajevu organizirala međunarodna organizacija Katolički moralni teolozi Crkve u svijetu (CTEWC), a započela je 26. srpnja u Katoličkom školskom centru „Sv. Josip", prenosi Vatican News.

Potrebno je obnovljeno vodstvo u ljudima i institucijama koje će nam pomoći otkriti i živjeti u svijetu ispravnijim načinom kao sudionici zajedničke sudbine, bez bučnih proglasa, koji su često uzaludni, ili antagonizama među onima koji se prave snažniji, potaknuo je Papa 500 teologa okupljenih na tom susretu koji se održava treći put, nakon Padove 2006. i Trenta 2010. godine. Papa Franjo poslao je poruku dijaloga i razumijevanja u ovo kritično doba i u slojevitim i zahtjevnim prilikama kao što su ove u kojima živimo. Papa je u svojem razmišljanju krenuo od Sarajeva, grada velike simboličke vrijednosti za put pomirenja nakon strahota rata koji je prouzročio veliko trpljenje pučanstva na tom prostoru. Sarajevo je, naime, podsjetio je Papa, grad mostova. Zbog toga taj međunarodni susret – čiji je organizacijski odbor Papa primio u Vatikanu u ožujku ove godine – želi istaknuti potrebu, u sredini napetosti i podjela, izgradnje novih putova blizine među narodima, kulturama, religijama, životnim stajalištima i političkim usmjerenjima.
Napomenuvši da se radovi na skupu kreću u perspektivi „mostovi, a ne zidovi", papa Franjo napomenuo je da ju je i sam više puta istaknuo, živo se nadajući da će se sa svih strana posvetiti pozornost toj potrebi koju oduvijek osjećamo, premda joj se katkada suprotstavljaju strah i povlačenje. Papa stoga predlaže da se uoči svaki znak i pokrenu sve snage kako bi se u svijetu uklonili zidovi koji razdvajaju i izgradili mostovi bratstva, ne odustajući, naravno, od opreza.

Klimatske promjene i migracijska stvarnost u središtu su rasprava u Sarajevu. Ekološki izazov, istaknuo je papa Franjo navodeći encikliku Laudato si', u sebi sadrži vidike koji mogu izazvati veliku neuravnoteženost, i to ne samo u odnosu između čovjeka i prirode, nego i u odnosima među naraštajima i među narodima. To nije bilo kakav izazov, nego je on obzor razumijevanja ekološke etike, i istodobno društvene etike. Zbog toga je podsjećanje na temu migranata i izbjeglica vrlo ozbiljno i potiče 'metanoju' koja se odnosi na etičko-teološko razmišljanje, i to prije nadahnjivanja odgovarajućega pastoralnog djelovanja i odgovorne i svjesne političke prakse, objasnio je Papa. Izrazio je zadovoljstvo intuicijom znanstvenika da uspostave mrežu, odnosno suradnju među ljudima na pet kontinenata koji se na različite načine i izražaje posvećuju etičkom razmišljanju u teološkom vidiku, te nastoje u njemu pronaći nove i djelotvorne resurse. Osim prikladnih analiza, mogu se potaknuti snage u skladu sa samilošću, i pozorne na ljudsku dramu uz milosrdnu brigu, primijetio je Papa.

Kako bi se sastavila takva mreža prije svega je prijeko potrebno da se upravo među teolozima izgrade mostovi, da se podijele putovi i ubrza približavanje. Naravno, nije riječ o uniformiranju stajališta, napomenuo je Sveti Otac, nego o tomu da se iskrenom voljom traži usklađivanje namjera, u otvorenom dijalogu i razgovoru o perspektivama.

Papa je potom podsjetio na uvod nedavno objavljene apostolske konstitucije Veritatis gaudium, u kojoj je prikazao glavna mjerila za obnovu i ponovno isticanje crkvenih studija, među kojima i važnost sveobuhvatnoga dijaloga kojim treba biti zanesen, te potrebno uspostavljanje mreže među raznim ustanovama koje u svijetu promiču crkvene studije.

Samo će tako, prema Papinim riječima, biti moguće temeljite analize, pozorne na slojevitost ljudskog fenomena, u vjernosti Božjoj riječi koja nas poziva u povijesti i u vidiku solidarnosti sa svijetom, o kojemu nismo pozvani davati sudove nego pokazivati putove, pratiti u hodu, liječiti rane i podupirati u slabosti. Važan je, dakle, stil solidarnosti za koji je papa Franjo sudionicima konferencije poželio da ga i dalje provode, uz plodove za čitavu Crkvu.

 

M.M.