U župi sv. Josipa u Josipdolu u petak 21. srpnja služena je misa za sve žrtve Josipdola kroz povijest koju je predvodio župnik Plaškog i Saborskog dr. fra Draženko Tomić u koncelebraciji mjesnog župnika fra Petra Šporčića kao i župnika Zagorja i Modruša dr. Željka Blagusa te župnika Križpolja fra Jure Marčinkovića.

Liturgijskom glazbom misu je animirao župni zbor pod vodstvom Ivanke Gašparović i uz orguljsku pratnju Marice Rendulić. Uz više stotina župljana misi su nazočili načelnik Josipdola Zlatko Mihaljević, saborski zastupnik Tomislav Lipošćak kao i predstavnici braniteljskih udruga.

Kako sagledati vlastit život i povijest u kontekstu obilježavanja mučeničke smrti i herojske pobjede naših sugrađana, zapitao se propovjednik dr. Tomić. Kada govorimo o povijesti, uživamo u onome što su nam ostavili naši predšasnici. Što nositi u budućnost, zapitao se dalje propovjednik. Trebamo nositi svjetiljku tradicije, vjernosti i vjere kroz život u kojem se inače pale različita svjetla. Našim mladima možemo davati vrijednosti naše tradicije koja nas je održala, uz dozu slobode da sami izbore svoj put. Budimo ponosni na svoju tradiciju, njegujmo ju, jer su za nju mnogi poginuli, zaključio je dr. Tomić.

 

M.M.