Misnim slavljem u crkvi Muke Isusove u Maclju obilježena je 71. obljetnica poratnog stradanja brojnih žrtava komunističkog režima

Macelj je po točno utvrđenom broju od 1163 ekshumirane žrtve do sada najveće stratište komunističkog režima u Hrvatskoj. Prema dostupnim podacima u Maceljskim je šumama, u poratnim egzekucijama komunističkog režima, stradalo oko 13 tisuća žrtava a više od 130 jama još uvijek nije istraženo.

U izjavi medijima prije početka misnog slavlja Andrija Hebrang je istaknuo kako su istraživanja počela formiranjem saborskog Povjerenstva.

-Međutim, povjerenstvo je ukinuo Ivica Račan dolaskom na vlast 2001 godine - rekao je Hebrang te dodao kako je ono ukinuto zbog toga jer se slijednici komunista boje istine.

Hebrang drži da se do pune povjesne istine može doći samo iskapanjem 940 jama, koliko ih ima u Hrvatskoj, te još 170 jama u Sloveniji, te da se posmrtni ostaci dostojno pokopaju te označe kao žrtve komunizma.

- Lijeva politička opcija ove zločine želi zataškati, a desna je kao što vidimo pred padom Vlade - istaknuo je Hebrang govoreći o razlozima neistraživanja masovnog stratišta na Maclju.

Inače, na području Maclja dosad su istražena 23 grobišta. U Macelju se nalaze i zemni ostaci 21 svećenika, franjevaca i bogoslova, ubijenih u noći s 4. na 5. lipnja 1945. godine.

U spomen tim žrtvama, kao i svima stradalima kasnije na križnom putu, služena je sveta misa koju je predvodio pomoćni biskup vrhbosanski Pero Sudar.

Prije mise brojna izaslanstva državnih institucija položila su vijence i zapalila svijeće. U ime predsjednice Republike Hrvatske to je učinila njezina izaslanica Bruna Esih, u ime predsjednika Sabora saborski zastupnik iz Krapinsko-zagorske županije Žarko Tušek te u ime Ministarstva branitelja ministar Tomo Medved.

Zahvaljujući zalaganju članova Udruge Macelj 1945., a posebno fra Drage Brgleza, tadašnjeg župnika u Đurmancu i pokojnog predsjednika Udruge Macelj 1945. Stjepana Brajdića, preživjelog sudionika križnog puta, u spomen grobnicu u Macelju položene su kosti 1163 pogubljene osobe. Bilo je to 22. listopada 2005. godine, a svečani pokop predvodio je tada kardinal Josip Bozanić.

>>HSK: Na Macelju je ubijeno oko 13.000 Hrvata povratnika s Križnog puta

Podsjetimo, središte za istraživanje komunističkih zločina nad Hrvatima Hrvatskog svjetskog kongresa smatra da bi cijelo Maceljsko gorje trebalo zaštiti kao spomen-područje i što prije provesti daljnja istraživanja.

 

M.M.