Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ocijenio je u utorak "nepotrebno bahatim" izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića o stanju u Bosni i Hercegovini.

Pridružujući se kritikama djela bošnjačkih dužnosnika na račun hrvatskog predsjednika zbog njegovih izjava tijekom radnog posjeta BiH, Izetbegović je novinarima kazao kako Milanovićevi postupci dokazuju kako su bila uzaludna nadanja da će se njegovim dolaskom na čelo hrvatske države odnosi između dvije zemlje promijeniti na bolje.

-To je jedna neobična i nepotrebna bahatost i pokazivanje nedovoljnog respekta prema Bosni i Hercegovini, prema institucijama koje predstavljaju BiH, prema glavnom gradu BiH i prema bošnjačkom narodu koja može samo dalje nanositi štetu, kazao je Izetbegović uz ocjenu kako Milanović svojim istupima šteti i odnosima u BiH, ali i ugledu institucije predsjednika Hrvatske, javlja Hina.

Čelnik vladajuće bošnjačke stranke od koje se očekuje da s predstavnicima HDZ-a BiH dogovori izmjene Izbornog zakona ocijenio je kako će nakon Milanovićeva posjeta BiH i poruka koje je poslao najveću štetu pretrpjeti upravo Hrvati u BiH.

-Politika koja istrajava na aroganciji, ne poštuje BiH i Bošnjake nanijela je najveću štetu hrvatskom korpusu u BiH", kazao je Izetbegović koji tvrdi kako se Željku Komšiću ne može osporavati legitimitet kao člana Predsjedništva BiH što je Milanović činio.

Ustvrdio je kako je Komšić i u ratu, kada je bio pripadnikom Armije BiH, i nakon njega bio na pravoj strani podsjećajući kako je on na izborima dobivao i po 300 tisuća glasova, ne naglašavajući čijih.

Podsjetimo, Milanović tijekom radnog posjeta susjednoj državi nije bio u glavnom gradu Sarajevu, nego u Vitezu, Mostaru, Ljubuškom, Tomislavgradu i Livnu. Posjetio je tamošnje franjevačke samostane a za koje je rekao da su najzaslužniji za očuvanje hrvatske baštine, prenose hrvatski mediji.

Hrvatski predsjednik je među ostalim rekao da je najveći problem preglasavanje Hrvata, odnosno nametanje Željka Komšića za hrvatskog člana tročlanog predsjedništva glasovima Bošnjaka i pokušaji da se to isto učini u gornjem, nacionalno koncipiranome Domu naroda.

Komentirajući izjave nekih od čelnika opozicionih stranaka poput Elmedina Konakovića i Fahrudina Radončića kako nije u redu da Bošnjaci biraju Hrvatima člana Predsjedništva BiH, Izetbegović je kazao kako od njih dvojice sada očekuje da to što su kazali pretoče u neki konkretan prijedlog i daju ga na raspravu, a ne da neprestano odgovornost prebacuju na SDA i HDZ BiH.

-Očekujem da hrabro stave na papir ono što su zamislili i što su otprilike rekli ovih dana, svoje stavove u vezi s legitimnim predstavnicima u BiH, kazao je Iztebegović dodajući kako misli da lideri stranaka Narod i pravda i Savez za bolju budućnost to ipak neće napraviti.

M.M.