Najave Milorada Dodika o navodnoj secesiji Republike Srpske i odgovori velikobošnjačkih političkih jastrebova, poput Reufa Bajrovića, o navodnom preimenovanju Parlamenta Federacije BiH u Parlament Republike BiH za mnoge su politički igrokazi upereni protiv europskog puta BiH.

Upravo na tom tragu promišlja i Davor Ivo Stier, bivši hrvatski europarlamentarac koji je dosta vremena uložio u formiranje stavova Europske unije prema BiH.

-Unitarizam i separatizam su se uvijek međusobno hranili, na štetu europske i napredne BiH u kojima će ravnopravno živjeti Hrvati, Bošnjaci i Srbi. I ova sadašnja situacija to potvrđuje, ističe bivši europarlamentarac i nekadašnji šef hrvatske diplomacije Davor Ivo Stier, koji se na unutarstranačkim izborima u HDZ-u kandidirao za potpredsjednika stranke.

Podsjeća, također, kako je Europski parlament još 2014. osudio i centralizam i separatizam, te se zauzeo za federalizam kao temeljni princip ustrojstva BiH.

-Zato je jos 2014. Europski parlament osudio i centralizam i separatizam, te se zauzeo za federalizam i jednakopravnost kao temeljni principi za prosperitetnu BiH, zaključuje Stier.

Podsjetimo, nemali broj analitičara već dugo podsjeća kako političko vodstvo RS-a na čelu s Miloradom Dodikom ne želi ući niti u jednu instituciju gdje već nije Srbija, dok je bošnjačko političko vodstvo znatno sklonije ulasku u NATO savez, gdje se "bar na papiru" još uvijek nalazi Turska, nego u Europsku uniju koja i nije previše naklonjena Erdoganovom režimu.

 

M. Jurković