Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitri Kuleba je optužio Njemačku da narušava jedinstvo Ukrajine i njenih saveznica te da ohrabruje ruskog predsjednika Vladimira Putina i to zbog toga što odbija poslati oružje Ukrajini.

Njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht je jučer, 22. siječnja, izjavila da će njena država u Ukrajini izgraditi terensku bolnicu uslijed tenzija između Zapada i Rusije. Međutim, kako je kazala, vojna pomoć neće doprinijeti ublažavanju krize.

Ministar Kuleba je nedugo nakon toga poručio da Njemačka mora prestati "takvim riječima i aktivnostima urušavati jedinstvo te ohrabrivati Putina na novi napad na Ukrajinu". Istaknuo je da je njegova zemlja zahvalna Njemačkoj za podršku i diplomatske napore u prethodnim godinama.

Međutim, prema njegovim riječima, posljednje izjave iz Njemačke su razočaravajuće te su u suprotnosti s ovom podrškom i naporima.

>>

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i baltičke države su obećale Ukrajini poslati oružje kako bi mogla reagirati na vojnu prijetnju Rusije. Pretpostavlja se da se na granici između dvije zemlje nalazi 100.000 ruskih vojnika. Isporuka američkog oružja je počela 20. siječnja.

No Rusija uvjerava da ne namjerava napasti susjednu državu. Inzistira da joj SAD i NATO daju sigurnosna jamstva, a što podrazumijeva i to da Ukrajina neće postati članica NATO-a, prenosi Euronews.

M.M.