General Kasem Sulejmani, drugi najmoćniji čovjek u Iranu, odmah ispod Ayatollaha Khameneija, ubijen je u američkom napadu kod bagdadske zračne luke u Iraku.

Likvidacija je odgovor na napad iračkih paravojnih skupina koje podupire Iran, a koje su napale američko veleposlanstvo u Bagdadu nakon američkih zračnih napada na središta milicije Hezbollaha u nedjelju.

Kasem Sulejmani bio je pripadnik Islamske revolucionarne garde i još od 1998. godine zapovjednik Snaga Quds koje se bave skoro isključivo operacijama izvan Irana i tajnim operacijama. Smatrali su ga najboljim operativcem u Iranu i imao je gotovo status božanstva. 

Ayatollah Khamenei, prvi čovjek Irana, nakon smrti generala Sulejmanija, objavio je tri dana žalosti, proglasio je Sulejmanija mučenikom, a potom zaprijetio Amerikancima.

Iz iranskih diplomatskih krugova poručuju da je ovo praktički čin objave rata.

Američko veleposlanstvo u Bagdadu, prijestolnici susjednog Iraka u kojem je Soleimani posljednjih godina bio angažiran kao glavni iranski operativac, jutros je objavilo službeno priopćenje u kojem je američke državljane pozvalo da što hitnije napuste Irak. Izraelski, još uvijek tehnički, premijer Benjamin Netanjahu jutros je potvrdio da su vojne postrojbe njegove države u visokom stupnju pripravnosti zbog eventualne odmazde Irana.

Soleimanijevo ubojstvo uslijedilo je nakon višemjesečnog 'rata u sjeni' koji se odvijao između Teherana i Washingtona.

 

M.M.