Pozivajući se na diplomatske izvore, beogradske "Večernje novosti" navode da je službeni Berlin pripremio "mini Marshallov plan" za Jugoistok Europe.

Riječ je o inačici plana koji bi u narednih nekoliko godina trebao dovesti do rasta gospodarstva u državama koje se nalaze u "čekaonici Europe". Taj prijedlog će se uskoro naći na stolu Vijeća Europe, koji bi ga trebalo odobriti i odrediti poseban fond za njegovu primjenu.

Spomenuti plan nazvan je "Berlin plus", a novac za njegovu realizaciju trebali bi između ostalih, osigurati Europska ekonomska zona (EEA) koju čine sve zemlje članice EU, Island, Lihtenštajn i Norveška, kao i Europska asocijacija za slobodnu trgovinu (EFTA), kojoj uz navedene države, pripada i Švicarska. 

Iznosi još nisu poznati, jer bi se tek trebale organizirati donatorske akcije. Fondovi bi se, između ostalog, mogli koristiti i za osnivanje novih tvrtki.

Kako pišu "Novosti" jedan od ciljeva je premrežavanje Jugoistoka Europe infrastrukturnim vezama kao što su autoceste koji bi spojili Srbiju sa Bosnom i Hercegovinom ili Beograd s Tiranom, preko Prištine.

Europska unija bi na ovaj način dobila obučene radnike i tehnološki pripremljen prostor, a cilj je i da se povećanjem standarda tzv. "čekaonica Europe" više približi europskim partnerima. 

Namjera je da se tako "preskoči" neizvjesno razdoblje od sljedećhih nekoliko godina u kome EU, pritisnuta mnogobrojnim krizama, ne namjerava dalje širenje.

"Jak razlog za aktiviranje "Berlina plus" je i smanjenje tenzija u regiji. Za Njemačku zapadni Balkan ima veliki sigurnosni značaj", navodi se u tekstu. 

Podsjetimo, bivši srbijanski premijer Aleksandar Vučić je već ranije izašao s idejom o carinskoj uniji ovog prostora a iz istih je krugova plasirana i ideja o "zajedničkom jeziku".

 

M.J.