Diplomatski izvori, za razliku od tvrdnji koje hrvatski premijer širi putem bliskih mu medija, diskretno otkrivaju da je nedavni telefonski razgovor Angele Merkel i Zorana Milanovića bio jako napet.

 

Njemačka kancelarka od Milanovića je naime zatražila da Hrvatska uspori sa slanjem migranata prema Njemačkoj te da promtno zaustavi kršenje europskih propisa na granici sa Srbijom.

-To bi značilo da hrvatske vlasti stave pod nadzor sve ilegalne prijelaze prema Srbiji i temeljito obave registriraciju svih migranata koji ulaze u Europsku uniju - uvjeravaju nas izvori.

Prema tim tvrdnjama, Zoran Milanović je to odbio, uvjeravajući ujedno njemačku kancelarku kako je ona osobno pozvala migrante da dođu u Njemački. Takve tvrdnje hrvatskog premijera iznimno su naljutile njemačku kancelarku kojoj je još uvijek u sjećanju Milanovićeve opstrukcije u slučaju Lex Perković kada je zajedno s Ivom Josipovićem pokušao izigrati izručenje Josipa Perkovića njemačkom pravosuđu.

Sudeći prema događajima koji su uslijedili, Milanović je nakon razgovora nastavio po starome nastavivši ubrzano slanje migranata prema Mađarskoj, uz korištenje ove teme za unutarnja politička razračunavanja i kritike na račun oporbe, dok je Njemačka zatražila potporu SAD-a.

Uz svađu s Mađarskom, Milanović je istovremeno otpočeo i prividnu svađu sa Srbijom, ujedno primajući u Hrvatsku sve migrante na temelju dogovora koji je Ranko Ostojić prije nekoliko dana postigao u Beogradu. Analitičari su skloni vjerovanju kako je navodna svađa između Aleksandra Vučića i Zorana Milanovića najobičnija farsa.

Da se Milanović stvarno svađa sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem on bi izveo potpunu blokadu istočne granice i zaustavio nekontrolirani priljev migranata u Hrvatsku i Europsku uniju. Umjesto toga, on je migrantima širom otvorio desetke "divljih" prijelaza ali je granicu zatvorio kamionima s robom, što gospodarstvenici već ocjenjuju neviđenim atakom na gospodarstvo.

Takvim suludim postupcima hrvatske su vlasti onemogućile svojim ali i strnim državljanima da legalno, s putovnicom i ostalim dokumentima, preko službenog graničnih prijelaza, ulaze u Republiku Hrvatsku, ali su zato svima koji to žele omogućili ulazak u Hrvatsku kroz kukuruze i druge "divlje" prijelaze koje nitko ne nadzire.

Bez ikakvih dvojbi, radi se o igrokazu dogovorenom s vlastima u Beogradu, uz sponzorstvo Britanaca, kojim se želi potaknuti dodatna destabilizacija ili čak urušavanje Europske unije i Njemačke kao lokomative kao gospodarsko-političke lokomative tog sustava, uvjeravaju nas inače poslovično oprezni diplomatski izvori.

Ujedno, Milanovićev je osobni interes da se on u predizborno vrijeme, po već viđenom modelu većeg katolika od pape, većeg HDZ-ovca od Tuđmana i najvećeg mogućeg domoljuba u posljednjih mjesec dana, hrvatskoj javnosti prikaže kao političar koji je zbog hrvatskih nacionalnih interesa u svađi sa Srbijom. Istodobno, srpski, britanski ali i ruski strateški interes je da Zoran Milanović i Vesna Pusić nastave još četiri godine vladati Hrvatskom, čime osiguravaju opstanak ugrožene politike "Regiona".

Upravo zbog toga, Milanović je zajedno sa službenom Ljubljanom, a u dogovoru s Britancima, dogovorno pokrenuo i aferu oko Piranskog zaljeva, pokušavajući predstaviti sebe osobno kao istinskog zagovornika hrvatskih nacionalnih interesa.

Sudeći prema dostupnim diplomatskim izvorima, nakon izbijanja afere Piranski zaljev na stranu Hrvatske stali su SAD i Njemačka. Međutim, najnovija afera s ubrzanim i nekontroliranim transferom izbjeglica iz Srbije prema Njemačkoj dovela je do sasvim očekivane promjene njemačkog stava.

Naši izvori tvrde da je na to, tijekom nedavnog razgovora, Milanovića upozorila i njemačka kancelarka Angela Merkel, otvoreno mu spočitavajući da bi Hrvatska, zbog najnovijih postupaka, mogla ostati bez potpore Njemačke oko Piranskog zaljeva ali i oko ulaska Hrvatske u Schengen.

Milanoviću to očito nije problem. On i njegovi suradnici jako dobro znaju da bi stupanje na snagu Schengenskog sustava dovela do uspostave čvršće granice prema Srbiji i opraštanje s politikom "Regiona". Sudeći prema potezima koje vuče, on se od te politike ne želi oprostiti.

 

V. Ljubanić