Čim je izbila kriza s masovnim priljevom migranata iz Srbije u Hrvatsku ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić pohitao je u Beograd na dogovor, a možda i instrukcije.

Nije trebalo dugo da Milanović „osmisli“ famozni Plan B po kojemu je Hrvatska preuzela ulogu „protočnog bojlera“ kroz koji su se slijevale rijeke migranata u susjednu Mađarsku i Sloveniju. Ovakva politika hrvatske vlade zapravo je poticaj migrantima da u novim, još većim valovima zapljusnu hrvatsku granicu, koju Vlada očigledno više ne nadzire. Taj novi val već je krenuo iz Turske koja ustrajno čisti sirijske migrante sa svoga područja kako im ne bi bili opterećenje u sve izvjesnijem sukobu s Kurdima.

Suprotno dodadašnjim dogovorima, Hrvatska prevozi sve migrante na granicu s Mađarskom i Slovenijom dovodeći ove države pred svršen čin. Najeklatantnija povreda međunarodoga prava dogodila se kada se vlak iz Hrvatske s naoružanim policajcima bez najave sjurio na mađarski teritorij. Neodgovorni i avanturistički postupci hrvatske vlade izazvali su šok i nevjericu u Europi pa i svijetu. Je li hrvatska vlada toliko neodgovorna ili se možda radi o nečemu drugom, još gorem? A na to upućuju neke činjenice.

Naime, neslužbeno se doznaje da mađarske vlasti posjeduju dokaze prema kojima izbjegličkom krizom i usmjeravanjem migranata prema Mađarskoj i Hrvatskoj rukovodi rusko-srpski Centar za krizna stanja sa sjedištem u Nišu. Sve upućuje na to da rusko-srpski centar u Nišu „prekomjernim granatiranjem migrantima“, koje bez ikakva zastoja i kontrole izručuje najprije na mađarsku, a potom i hrvatsku granicu, želi izazvati sukob između Mađarske i Hrvatske, destabilizirati ovaj prostor, a preko njega i čitavu Europsku uniju.

Znakovito je pri tom da niti jednog migranta nisu usmjerili na rumunjsku granicu koja je također članica EU.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović potaknula je sazvanje Vijeća za nacionalnu sigurnost kako bi zajedno s Vladom osmislila zajednički program zaštite hrvatskih granica i učvrstila stabilnost i sigurnost zemlje u ovako kriznom trenutku. Tu su inicijativu Zoran Milanović i Vesna Pusić grubo ponizili i izrugali, kada su nakon svega pola sata napustili sjednicu. Očito je njima dogovor s Beogradom važniji nego s hrvatskom Predsjednicom, koja ima ustavne ovlasti i obvezu brinuti o nacionalnoj sigurnosti. Pojednostavljeno, neokomunistička i projugoslavenska vlada u Hrvatskoj čini sve da, zajedno sa Srbijom i Rusijom, destabilizira Europsku uniju, bez obzira - ili možda upravo zbog toga - što je prva na udaru upravo Hrvatska.

I dok hrvatska predsjednica čini sve napore kako bi Hrvatsku približila zemljama Višegradske skupine, koju sačinjavaju Poljska, Češka, Mađarska i Slovačka, ali i s drugim zemljama koje se prostiru od Baltika do Jadrana, Milanović svojim planovima A, B, a možda i C, čini sve da Hrvatsku sukobi upravo s tim zemljama. Činjenica je da upravo zemlje Višegradske skupine imaju najjasniji i najcjelovitiji program zaštite svojih, pa tako i europskih granica od najezde ne izbjeglica, jer oni su manjina, nego ekonomskih migranata s kojima netko upravlja (Znakovito je da su među migranitma svega jedna petina njih iz Sirije.).

>>Hrvatska predsjednica pokrenula inicijativu "od Baltika do Jadrana"

Uspravnica, koju sačinjavaju zemlje koje se protežu od Baltika do Jadrana, smrtni su neprijatelji zagovatratelja balkanskog regiona.

Ponavlja se povijest od prije sto godina, kada je radikalni srbijanski političar Nikola Pašić i predsjednik srbijanske vlade Kraljevine Srbije, uoči Prvog svjetskog rata priznao da se istinski zabrinuo za stvaranje Velike Srbije kada je prijestolonasljednik Franjo Ferdinand odlučio reformirati Austrougarsku monarhiju i pretvoriti je u trialnu monarhiju u kojoj bi i Hrvati postali ravnopravni subjekt te drevne monarhije. To je i bio razlog zašto su članovi zloglasne Crne Ruke likvidirali austijskog prijestolonasljenika i pokrenuli nastrašniji rat u povijesti.

Nadamo se da smo izvukli pouku iz tragičnih događanja, te da će hrvatska Predsjednica, zajedno sa novom hrvatskom vladom predvođenom Tomislavom Karamarkom pronaći način da povrati povjerenje i ugled Hrvatske kao stabilne članice Europske unije, te da će Hrvatska pronaći svoje mjesto među srednjoeuropskim zemljama kojima povijesno, kulturološki i civilizacijski pripadamo.

 

Mato Kros