Kontroverzni Ante Tomić, jedan od potpisnika tzv. Deklaracije o zajedničkom jeziku, hrvatski je jezik nazvao izmišljenim kako bi se Hrvate držao u strahu.

-Hrvatski jezik izmišljen je da bi Hrvate držao u strahu, da ih muči kako ne govore jezikom koji zovu svojim, pa da vazda pitaju je li se reče hiljada ili tisuća, kisela ili mineralna voda... - rekao je Tomić u izjavi za Slobodnu Dalmaciju izravno negirajući hrvatski jezik propisan Ustavom Republike Hrvatske.

>>

Pojasnio je i zašto je podržao Deklaracije o zajedničkom jeziku iza koje stoje beogradski i sarajevski krugovi ali i određeni krugovi u Berlinu i Bruxellesu.

-Deklaracija se suprotstavlja užasnom, idiotskom, neljudskom stanju u kojem je danas naš jezik. Potpisao sam je jer ona pomirljivo i prijateljski priznaje svakoga, jer afirmira različitosti, dozvoljava da jedna stvar može imati više imena, da mi svi, eto, govorimo jednim jezikom, koji se od mjesta do mjesta različito zove, negdje je hrvatski, negdje srpski, negdje bosanski, a negdje crnogorski. Onaj jezik kojim govore u Srbiji, Bosni i Crnoj Gori očito nije drugačiji od ovoga kojim govorimo mi ovdje - rekao je Tomić.

>>

Podsjetimo, predsjednik Vlade Andrej Plenković ocijenio je ovih dana kako o "Deklaraciji o zajedničkom jeziku" na ozbiljan način uopće ne treba trošiti riječi, podsjetivši da je hrvatski jezik definiran Ustavom Republike Hrvatske  i jedan od službenih jezika Europske unije.

 

R.H.