Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije (HRT) Kazimir Bačić i ravnatelj RTV Herceg Bosne Stipo Galić potpisali su danas na Prisavlju ugovor o suradnji i nabavi radijskih i televizijskih programskih sadržaja između HRT-a i RTV Herceg Bosne iz Mostara.

Ugovor previđa suradnju u razmjeni programskih sadržaja iz područja kulture, zabave, umjetnosti te dokumentarnih i informativnih sadržaja te njime Hrvatska radiotelevizija nastavlja širiti suradnju s hrvatskim medijima u Bosni i Hercegovini.

 „Iznimno mi je drago što HRT nastavlja širiti suradnju sa hrvatskim medijima u BiH, ovim ugovorom HRT ujedno pokazuje i brigu o pripadnicima hrvatskog naroda u BiH. HRT to i inače svakodnevno čini kroz svoj radijski i televizijski program, a posebno kroz tjednu emisiju „Pogled preko granice“ i „Hrvati u BiH“ koja se emitira na našem Prvom i Četvrtom programu te na satelitu“, rekao je Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić. Dodao je kako je cilj sporazuma očuvanje hrvatskog nacionalnog identiteta i kulture, te daljnji opstanak više od pola milijuna Hrvata koji žive u BiH.

 „Također mi je drago što ćemo i gledateljima HRT-a u Hrvatskoj moći ponuditi ono što je najvažnije iz života Hrvata koji žive izvan granica Hrvatske“, istaknuo je Glavni ravnatelj HRT-a.

 Ravnatelj RTV Herceg Bosne Stipo Galić izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem ugovora, istaknuvši kako će on pomoći u zajedničkom nastojanju ka boljem informiranju hrvatskog naroda s obje strane granice.

 „Bez potpore HRT-a naš bi rad bio puno teži i puno složeniji. Svakako treba zahvaliti i Vladi Republike Hrvatske te Središnjem državnom uredu za Hrvatske izvan Republike Hrvatske i gospodinu Zvonku Milasu koji je od prvog dana i od same ideje bio za ovaj projekt.“, dodao je Galić.

 Urednik Samostalnog odjela Program za Hrvate izvan Republike Hrvatske Ivo Kujundžić istaknuo je kako je hrvatski narod u BiH konstitutivan, kako naši ljudi ondje nisu iseljenici niti manjina, najveća su hrvatska zajednica izvan Hrvatske te stoga i zaslužuju najviše. „HRT je najjači medij u ovoj državi i mi ćemo im u tome najviše i pomoći“, rekao je Kujundžić.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas rekao je kako ugovor ulijeva nadu u što bolje odnose RH s Hrvatima u BiH.

„Naš kontinuitet odnosa i suradnje na svim područjima života, obrazovanja, kulture, zdravstva, prometa, dakle svega onog što je potrebno za svakodnevni život svakog je dana sve bolji i sve intenzivniji. Hrvati kao konstitutivan narod u BiH kao službeni jezik imaju hrvatski, ali on niti blizu nije kao druga dva službena jezika zastupljen u tri javna etera u BiH. Dapače, jako je podcijenjen i upravo ova suradnja jedan je od odgovora na zastupljenost, odnosno ravnopravnost hrvatskog jezika s druga dva službena jezika a samim time i na ravnopravnost Hrvata s ostala dva naroda u BiH.“, istaknuo je Milas.

Radiotelevizija (RTV) Herceg-Bosne najvažnija je bosanskohercegovačka javna radijska i televizijska ustanova na hrvatskome jeziku. Osnovana je 1992. godine uz neprekidni cjelodnevni radijski program dok je televizijski počeo s emitiranjem 1. srpnja 2019. godine nakon akvizicija nekoliko privatnih televizija. Televizijski studio smješten je u zgradi Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača u Mostaru, a raspolaže s informativnim deskom i digitalnim studijom, režijom te radijskim kabinama iz kojih se emitiraju cjelodnevni radijski i televizijski programski sadržaji.

Okosnicu televizijskog programa čini Informativni program koji povezuje mjesta gdje u većem broju žive Hrvati od Neuma do Žepča, a zemaljskim signalom pokrivaju više od polovice Bosne i Hercegovine. Mogu se pratiti uživo i putem kabelskih operatera te interneta.

Uz svoja dopisništva u Sarajevu i Mostaru, Hrvatska radiotelevizija će temeljem danas potpisanog ugovora o suradnji moći  koristiti programske sadržaje iz područja kulture, zabave, umjetnosti, dokumentarne  i informativne sadržaje s RTV Herceg Bosne, čije ekipe svakodnevno izvještavaju o najvažnijim događajima s cijelog teritorija BiH.

M.J.