Akademski slikar i akademski glazbenik Mihovil Dorotić istaknuti je hrvatski likovni umjetnik,autor kompleksnog opusa,izlagao je na nizu zapaženih samostalnih izložbi.

Trenutno je zaokupljen predanim radom na sakralnom ciklusu izvedenom u različitim kombiniranim tehnikama na platnu i papiru,od akrila,ugljena,tuša s naslovima preuzetih citata iz Biblije (u izdanju Kršćanske sadašnjosti,Zagreb,2006.)

Kada se počeo ostvarivati sakralni ciklus u različitim tehnikama?

-Biblijski ciklus nastao je iz potrebe za uprizorenjem događaja iz Kristovog života. Više sam koristio platno i papir sa akrilnom kolorističkom podlogom kao temelj za crtež ugljenom i tušem uživajući pri tome u liniji koja se razlijeva ili utrljavajući suhim kistom ili ugljenom po hrapavoj površini papira i platna. Nekoliko slika klasično sam gradio koristeći tonsku modelaciju dok sam kod drugih kombinirao tehnike eksperimentirajući sa crtežom na različitim podlogama.

Crtež je ključni element ovoga ciklusa.

-Nosim u sebi duboku strast za crtežom koji je vitalan i sastavni dio mog likovnog rukopisa. Dok razmišljam o Biblijskim istinama nastojim barem malo zainteresirati gledatelja na Božju silnu ljubav očitovanu u osobi Isusa iz Nazareta i tako ga potaknuti da na čas zastane i potraži Onoga koji je Put i Istina i Život!

Valja također reći kako je sakralni ciklus izveden na više formata,od srednji do većih i velikih,nastajući tijekom prošle godine.

Dorotić je pomno odabrao određene biblijske motive oživotvorujući ih u svojim autorskim kompozicijama na platnu i papiru koristeći vješto pojedine tehnike ističući dramatičnost,od kolora do crteža.

Ovim se impresivnim ciklusom Mihovil Dorotić pridružio rijetkim suvremenim hrvatskim slikarima koji rado slikaju sakralne teme i to rade emotivno i nadahnuto.

 

Miroslav Pelikan