Neki su analitičari i političari govorili da su se tektonske promjene nakon izbora dogodile u Banjoj Luci i Sarajevu, no jedina ozbiljna tektonska promjena zapravo se dogodila u Mostaru nakon toliko godina pat-pozicije i zamrznutog izbornog i političkog procesa”, kazao je u intervjuu za Federalni radio doc. dr. Dražen Barbarić, profesor na Odsjeku za politologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

“Koliko god bila floskula, najveći dobitnici su građani koji su dobili priliku da na najnižoj političkoj razini biraju svoje predstavnike, koji će moći artikulirati njihove interese. Sam čin konstituiranje Vijeća je uspjeh za grad, a o njegovom djelovanju o tom potom”, kazao je prof. Barbarić.

“U Vijeće je ušlo dosta svježe krvi, političke karte su se promiješale, no ništa drastično u odnosu na neke prethodne cikluse”, smatra prof. Barbarić.

Na pitanje o kompleksnim odnosima i suradnji HDZ-a BiH i SDA u Mostaru, prof. Barbarić kaže da su HDZ i SDA upućeni na partnerstvo.

“Te dvije stranke jesu izborne pobjednice, a one same nemaju snagu privući manje stranke ili koalicije. Logično je da te dvije stranke koje su dobile najveću potporu nastave, odnosno resetiraju taj cijeli proces političkoga života u gradu Mostaru i od grada naprave grad primjer, a ne ono što smo dosada imali. Paradigma Mostara prelijevat će se na više razine u Bosni i Hercegovini, a tu prvenstveno mislim na osovinu HDZ i SDA”.

Prof. Barbarić je kazao da je nužno nastaviti provoditi Mostarski sporazum prema kojemu su održani izbori u Mostaru, te da je taj sporazum napravljen na kompromisu.

“Da se na neki način odmrznu politički procesi, da se stvori stabilan i demokratski politički sustav od lokalne do federalne pa i do državne razine, ali da se gradi nekakva vrsta međusobnog povjerenja, a to sam Statut Mostara i potencijalne izmjene Izbornoga zakona mogu donijeti”, zaključio je prof. Dražen Barbarić u intervjuu za Federalni radio.

 

M.J.