Hrvatski poduzetnik Josip Žuvela, koji je u Bosnu i Hercegovinu investirao više od tri milijuna eura, najavljuje da će državu tužiti Europskom sudu za ljudska prava zbog diskriminacije koju je doživio kao vlasnik tvrtke koja već 15 godina posluje u Stocu.

Spomenuti poduzetnik za sarajevski portal Klix.ba kaže kako je njegovoj firmi koja se bavi preradom ribe u Stocu bio zabranjen rad jedan mjesec zbog koronavirusa, što je uzrokovalo gubitak od 150.000 eura, nakon čega su mu odbile pomoći sve institucije samo zato što nema državljanstvo BiH.

"Prije 15 godina kupio sam firmu u Stocu i pokrenuo preradu ribe, prvi sam iz Bosne i Hercegovine hranu izvezao u Europsku uniju. Bio sam zadovoljan poslovanjem, iako sam od samih početaka nailazio na brojne administrativne probleme, s tim sam se uspješno nosio i razvijao firmu koja sada zapošljava 100 osoba, od kojih je više od 90 posto žena", kaže Žuvela govoreći o svojoj firmi koja je registrirana i djeluje kao pravni subjekt BiH.

Naglašava da je u firmu uložio više od tri milijuna eura, da uredno plaća porez, sve doprinose i zapošljava ljude iz oba bh. entiteta, te da su mu u toj firmi dobrodošli radnici bez obzira na nacionalnost, zbog čega ni slutiti nije mogao kakvu će diskriminaciju doživjeti on kao investitor od institucija u toj zemlji.

"U lipnju nas je zadesila korona, o čemu su svi mediji tada izvještavali. Imali smo 80 ljudi pozitivnih na koronavirus, od 100 zaposlenih, a među njima sam zaražen bio i ja. Tada smo dobili zabranu rada od Vlade HNK i mislim da je moja firma jedina u BiH kojoj je zbog toga onemogućeno da radi. Morali smo staviti ključ u bravu jedan mjesec. Kad sam se oporavio i vratio u pogone, konstantno sam imao provjere policije koja me tretirala kao da sam kriminalac, a ne vlasnik firme, iako sam svima pokazivao test da nisam pozitivan", priča Žuvela šokiran iskustvom koje je doživio.

Kad je sve to prebrodio i vratio se u pogone da radi, tvrdi da mu je roba tada bila u zrenju, jer nije mogla biti propisno tretirana zbog zabrane rada, pa mu je tako propalo robe u vrijednosti od 150.000 eura.

"I to smo prebrodili, uhvatili se posla i počeli raditi, ali kako je veliki broj radnika još bio u izolaciji, tražio sam pomoć Zavoda za zapošljavanje u Mostaru za radnike, kojima sam garantirao, uz dobru plaću, sve doprinose i prijevoz od Mostara i nazad, ali mi nisu izašli ususret, niti se potrudili da mi pomognu u vezi s tim", tvrdi Žuvela.

Nakon toga doživljava novo razočarenje, kada se obratio Vladi HNK tažeći da im participira dio sredstava kroz korona-zakon, računajući kako ispunjavaju sve uvjete, jer su, uprkos svim nedaćama, radnici konstantno bili plaćeni kao i svi doprinosi.

"Nisam dobio nikakvu pomoć, a zaprepastio me odgovor Vlade HNK da sam mogao raditi iako su mi oni zabranili rad i to pismenim dokumentom", pojašnjava Žuvela pokazujući dopise koje je slao i odgovore koje je dobivao.

Niz razočarenja investitora iz Hrvatske ne staje ni tu, jer, tvrdi on, doživljava novi udarac od Vlade Federacije BiH, gdje je aplicirao na natječaj za participaciju nastalih gubitaka usljed koronavirusa.

"Na tom konkursu mene nisu ni uzeli u razmatranje, iako sam svu dokumentaciju uredno dostavio. Kada sam tražio objašnjenje za to, dobio sam odgovor da ja ne mogu dobiti pomoć jer nisam državljanin Bosne i Hercegovine. Njima nije važno što je moja firma pravni subjekt BiH i što zapošljava ljude iz ove zemlje, plaća porez i sve doprinose, bitno je da sam ja kao vlasnik strani državljanin i zbog toga su odlučili da mi odbiju pomoći. Nisam mogao vjerovati šta se događa i kakva diskriminacija vlada prema stranim investitorima baš u zemlji koja stalno naglašava kao želi privući strane investitore", govori ogorčen hrvatski poduzetnik.

Naglašava da se ne može pomiriti s tim šta mu se događa, niti prihvatiti da bude u toj mjeri diskriminiran, pa će poduzeti sve zakonom predviđene mjere da se izbori za svoja prava.

"To što se meni događa nije u redu, to nije dobra poruka ni drugim stranim ulagačima. Moram reći da neću odustati od svojih prava. Više nije stvar ni u novcu, nego u tome da se ne smije dozvoliti takva diskriminacija nekome ko je došao ovdje čestito raditi i ulagati. Obratit ću se svim institucijama Evropske unije i neću stati do Evropskog suda za ljudska prava", poručio je hrvatski poduzetnik Žuvela.

Na kraju, dodaje kako se često postavlja pitanje zašto u BiH nema investicija ni proizvodnje, a odgovor je, tvrdi, jasan iz njegovih problema, politika države to jednostavno ne dozvoljava.

 

M.J.