Predsjednik VSTS-a BiH Milan Tegeltija podnio je kaznenu prijavu protiv NN osoba zaposlenih ili povezanih sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH zbog kaznenog djela "Napad na ustavni poredak".

- Dana 26.11.2020. godine objavljen je montirani audio sadržaj koji je posljedica kontinuiranog, sustavnog i dugogodišnjeg nezakonitog praćenja, snimanja, prisluškivanja te montiranja sadržaja protiv predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH, od strane Obavještajno sigurnosne službe ili nekih njenih dijelova i osoba povezanih sa ovom agencijom, koji se koristi sa ciljem da se svrgne predsjednik krovnog pravosudnog regulatornog tijela BiH, Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća - naveo je Tegeltija u kaznenoj prijavi.

Tegeltija je naglasio da je navedena montaža nastala kao rezultat dugogodišnjih nezakonitih aktivnosti (kako je naprijed navedeno) protiv predsjednika VSTS BiH od strane Obavještajno sigurnosne agencije ili osoba zaposlenih ili povezanih sa ovom Agencijom koje imaju za cilj da se prikaže da predsjednik VSTS postupa na nezakonit način kako bi se stvorili uslovi za njegovu smjenu, prenosi RTRS.

Istaknuo je da je cilj ovih, kako je istakao Tegeltija, nezakonitih aktivnosti stvaranje osuđujućeg javnog mišljenja koje će prisiliti VSTS BiH kao instituciju na institucionalnu reakciju u cilju smirivanja takvog osuđujućeg javnog mišljenja jednog dijela javnosti, prihvaćanjem postupanja i pokretanjem procedura na osnovu predmeta nastalih izvršenjem teških kaznenih djela koje se vrši više godina u kontinuitetu, te prihvaćanjem tog postupanja kao gotove činjenice i uzimanjem rezultata tih nezakonitih aktivnosti (montaža i sl.) kao autentičnih činjenica podobnih za uvođenje u proceduru i razmatranje, kako bi se na taj način prouzročila njegova smjena sa pozicije predsjednika VSTS BiH i na taj način otpočeo proces uvođenja potpune političko-obavještajne i paraobavještajne kontrole pravosudnog sustava BIH, te na taj način izvršio napad na ustavno-pravni poredak BiH i Ustavom predviđenu podjelu vlasti.

- U ovo kazneno djelo uključene su i osobe koja su zaposlene ili su u vezi sa Obavještajno sigurnosnom agencijom BiH a raspoređena su kako u samoj OSA tako i po pravosudnim i drugim institucijama, medijima itd. ( koja mogu biti kako nositelji pravosudnih ili drugih funkcija tako i državni službenici ili zaposlenici tzv. obavještajni suradnici), čiji zadatak se kreće od nezakonite neposredne obavještajne opservacije, nadzora i prismotre te izvještavanja, do postavljanja jednokratnih ili višekratnih uređaja za audio-vizualno promatranje i snimanja, pa sve do radnji i postupaka usmjerenih na ozakonjivanje nezakonitih obavještajnih aktivnosti i sadržaja - naveo je Tegeltija.

Istaknuo je da se ozakonjivanje provodi kroz formalno prihvaćanje takvih nezakonitih obavještajnih aktivnosti i njihovih rezultata, koja predstavljaju očigledna teška kaznena djela te se predmetima nastalim tim kaznenim djelom pokušava dati značaj podobnosti za formalno razmatranje VSTS BiH i u konačnici uvođenje takvih nezakonitih i neautentičnih sadržaja u formalnu proceduru, kao podobnih dokaza protiv predsjednika VSTS BiH.

- Pravosudni sustav garantira zaštitu ljudskih prava u skladu sa Ustavom i međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava. Ovim aktivnostima želi se postići da se, putem nezakonitih obavještajnih aktivnosti pravosuđe podvede pod kontrolu obavještajne-paraobavještajne službe, koje očigledno koriste državne resurse i razgranatu mrežu obavještajnih suradnika za različite nezakonite radnje i postupke - ističe Tegeltija.

Tegeltija je u prijavi naveo da se podjela vlasti na izvršnu, zakonodavnu i sudsku odnosi i na zabranu međusobnog utjecaja jedne vlasti na drugu.

Međutim, navodi Tegeltija, u konkretnom slučaju dešava se upravo suprotno, odnosno osobe zaposlene ili povezana sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom na ovaj način poduzimaju radnje na svrgavanju predsjednika VSTS BiH kao početnu kariku u preuzimanju političko-obavještajne kontrole nad pravosudnim sistemom u cjelini.

- Na ovaj način onemogućava se predsjednik VSTS BiH te VSTS da vrši svoju funkciju, predviđenu Zakonom, na siguran, zakonit i nezavisan način, napada se na ustavno-pravni poredak koji predviđa nezavisnost pravosuđa i podjelu vlasti. Sa ovakvim radnjama i postupanjima istovremeno se ugrožava sigurnost te fizički, osobni i profesionalni integritet predsjednika VSTS BiH - zaključio je Tegeltija u kaznenoj prijavi.

M.J.